Beginnen met beleggen: een handig stappenplan

Je hebt besloten dat je wil beginnen met beleggen van (een deel van) je vermogen, maar je weet niet waar je moet starten. In feite zijn er slechts enkele stappen die je moet volgen om een echte belegger te worden.

Geld beleggen of geld sparen?

Ondertussen toch al heel wat jaren geleden verdiende je nog geld door geld opzij te zetten, maar tegenwoordig is dit quasi onmogelijk geworden. Omdat de spaarrentes steeds verlaagd worden, krijg je vrijwel geen interesten meer door geld te sparen. Het is dan ook niet zo vreemd dat steeds meer mensen beginnen met beleggen. Zij willen hun vermogen inzetten om hun kapitaal te laten groeien, en dit het liefst van al met weinig of geen risico.

Lees meerWat is beleggen? Lees onze uitgebreide definitie

Wil jij ook beginnen met beleggen? Dan zijn er enkele stappen die je best volgt om voor het eerst geld te beleggen of investeren.

Stap 1: Bepaal hoe je je geld wil beleggen

Er zijn tientallen manieren om geld te beleggen. Je kan een deel van je vermogen in aandelen steken, maar je kunt ook in een fonds beleggen, obligaties kopen of in een pand investeren. Voor je start met beleggen, bepaal je hoe je geld wil beleggen. Dit doe je door je in de verschillende beleggingsproducten te verdiepen en te bepalen welk product of welke manier van beleggen het beste bij jou past.

Lees meer: Waarin kan je investeren om rijk te worden?

Stap 2: Kies een financiële dienstverlener

Lijkt het je leuk om met beleggen bezig te zijn en denk je dat je hier wel goed in bent? Dan kun je jouw beleggingen helemaal zelf regelen. Krijg je al hoofdpijn als je aan beleggen denkt, maar wil je toch wel graag je vermogen laten groeien? Dan kun je er ook voor kiezen om jouw beleggingen door een professional te laten regelen. Zo hoef je zelf niets te doen, maar kun je wel echt beginnen met beleggen.

Lees meer: Hoe volg ik mijn aandelenportefeuille op?

Of je nu zelf wil beleggen of iemand anders wil laten beleggen: je hebt een financiële dienstverlener nodig. Doe je alles zelf, dan heb je een platform nodig om jouw beleggingen te regelen. Deze platforms worden ook wel brokers genoemd. Wil je niks zelf doen, dan ga je op zoek naar een beleggingsexpert die jouw werk uit handen kan nemen.

Stap 3: Bepaal je beleggingsdoel en het in te leggen bedrag

Iedere belegger moet een bepaald beleggingsdoel hebben. Welk beleggingsdoel je hebt, bepaalt weer hoeveel je (in ieder geval in eerste instantie) in wil leggen voor jouw beleggingen.

Je kunt geld beleggen voor je pensioen, maar je kunt jouw rendementen ook gebruiken om de studiekosten van de kinderen te betalen, een huis te kopen of gewoon een mooi vermogen op te bouwen. Schrijf voor jezelf niet alleen op waar je jouw rendementen voor wil gebruiken, maar ook hoeveel je met beleggen wil verdienen. Vervolgens kijk je hoeveel geld je kunt missen en hoeveel geld je in moet zetten om jouw beleggingsdoel te bereiken.

Tip: Zet heldere financiële doelen uit!

Een voorbeeld van een beleggingsdoel is € 100.000 aan pensioengeld. Om dit doel te bereiken, kan je jezelf voornemen iedere maand € 250 euro te beleggen. Dit is natuurlijk slechts een voorbeeld van een doel en inlegbedrag, want uiteindelijk kies je jouw beleggingsdoel en inleg helemaal zelf.

Stap 4: Bepaal jouw beleggingsstrategie

Heb je jouw beleggingsdoel duidelijk voor ogen en weet je hoeveel je maandelijks (ongeveer) wil beleggen, ga dan op zoek naar een geschikte beleggingsstrategie. Overigens hoef je deze niet zelf te verzinnen, want er zijn tientallen bestaande strategieën waar je uit kunt kiezen.

Heb je geen idee welke strategie bij jou past? Dan kun je een beleggingsadviseur of ervaren belegger om hulp vragen.

Lees meer6 strategieën voor vastgoedinvesteringen

Heb je jouw strategie gekozen om te beginnen met beleggen, dan ga je aan de slag. Je blijft je acties, rendementen en eventuele verliezen altijd evalueren, zodat je jouw strategie indien nodig bij kunt sturen. Alleen op deze manier haal je de hoogste rendementen binnen en behaal je uiteindelijk jouw beleggingsdoel.

De Beleggersgids Redactie
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

TAGS
Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *