Amerikaanse beurs immuun voor een crash?

De Amerikaanse beurzen blijven het ene record na het andere neerzetten. Zowat elke dag blijven de aandelenkoersen hoger klimmen. We zijn het zodanig gewoon geraakt dat we het normaal beginnen te vinden. Maar is dat wel zo? Zijn de aandelenmarkten echt immuun voor een crash? Of moeten we toch stilaan rekening beginnen te houden met de door veel analisten al sinds een hele tijd aangekondigde koersval of op zijn minst zware correctie?

Niet normaal

De tot de verbeelding sprekende prestaties van de Amerikaanse beurs zijn bij nader inzien echt wel buitengewoon, om niet te zeggen abnormaal, te noemen. Terwijl bij het aantreden van Donald Trump nog werd gevreesd dat de koersen in elkaar zouden klappen, liet de S&P 500 index, in 2017 een koersstijging van bijna 20% optekenen. (lees meer: Amerikaanse president Trump laat zich voelen op de financiële markten) Dat was op zich al behoorlijk indrukwekkend, maar daar is in de eerste maand van het nieuwe jaar nog eens een klim van 7,5% bijgekomen. Daarmee heeft de index nu al bijna het peil bereikt dat zelfs de meest optimistische beurswatchers eigenlijk maar voor het hele jaar 2018 hadden durven voorspellen.

Dure aandelen, maar iedereen blijft kopen

De koersstijgingen zijn dus echt “fenomenaal” om maar eens een woord in de mond te nemen dat voetbaljournalist Filip Joos zo graag gebruikt. Natuurlijk hebben de Amerikaanse bedrijven de wind in de zeilen en profiteren ze van de door Donald Trump toch doorgevoerde belastingverlaging. Natuurlijk speelt ook de koersdaling van de dollar hen in de kaart en natuurlijk hebben ze veel baat bij de ongebreidelde consumptiedrang van de Amerikaanse gezinnen.

De consumptiebestedingen van de Amerikaanse gezinnen zijn tijdens het laatste kwartaal van 2017 met liefst 3,8% gestegen, een cijfer dat al lang niet meer was gezien. Maar tegenover die motoren die de koersstijgingen van de aandelen helpen verklaren, staat ook het gegeven dat volgens alle klassieke indicatoren om naar de prijs van aandelen te kijken, zoals de koers-winstverhouding, de Amerikaanse aandelen gewoon al een hele tijd erg duur zijn. En toch lijken de beleggers de onbedwingbare drang te hebben om te blijven kopen.

Logica

Als de beurslogica gerespecteerd blijft moet er dus onvermijdelijk toch eens een correctie optreden. Als de Amerikaanse economie blijft groeien tegen het tempo waaraan ze dat nu doet, zal uiteindelijk ook de inflatie normaal gezien weer omhoog schieten en zal de rente dus moeten stijgen, zodat beleggers weer veel meer voor vastrentende beleggingen gaan kiezen. Het kan voor een enorme dreun zorgen op de aandelenmarkten.

Lees meer: Wat te doen bij een beurscrash: haal diep adem en doe niets!

Anderzijds lijkt vandaag de dag echt niets nog normaal te zijn. Het kan dus best dat de koersen zeker nog enkele maanden het ene record na het andere blijven neerzetten. Niemand kan voorspellen wanneer de beleggers echt hoogtevrees gaan krijgen. De koersklim van de Amerikaanse aandelen blijft even fascinerend om te zien als de manier waarop Tom Waes de duizend meter hoge rots El Capitan bedwong. En hij is ook niet gevallen…

Geert Degrande

Geert Degrande is al 37 jaar actief als freelancejournalist, copywriter, blogger, vertaler en ghostwriter. Economie en finance en HR zijn zijn belangrijkste specialisatiedomeinen. Hij heeft als eindredacteur van Test-Aankoop Invest, als redacteur van CFO Magazine en FD Magazine en als redacteur van Logic-Immo ook ruime ervaring in de financiële- en de vastgoedwereld.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.