Al gedacht aan de Piotroski F-Score om aandelen te selecteren?

We weten allemaal dat het selecteren van de ‘juiste’ aandelen in onze aandelenportefeuille geen sinecure is. Er zijn reeds ontelbare systemen, methodes en strategieën die ons beloven, ja soms zelfs garanderen, om dubble digit returns te brengen. Was het maar waar. Toch zijn er af en toe systemen die gebruik maken van strengere selectiecriteria. Waardoor sowieso al het kaf van het koren wordt gescheiden, zoals de Piotroski F-Score.

Piotroski F-Score

De Piotroski F-score geeft een aandeel een score tussen 0 en 9 gebaseerd op negen criteria, gebruikt om de sterkte van de financiële positie van een bedrijf te bepalen. De score gebruikt men om de best presterende aandelen te zoeken. Ze is genoemd naar de Joseph Piotroski, een accounting professor, die de schaal ontwierp gebaseerd op negen criteria. Cijfers die je gemakkelijk in de jaarrekening kan vinden.

Voor elk gevonden criterium krijgt het aandeel één punt toegekend. Indien het criterium niet wordt gehaald, dan worden geen punten toegekend. Daarna tel je alle punten samen om tot één cijfer te komen. Hier volgen de criteria van de Piotroski F-Score:

Rentabiliteitscriteria

  • Positieve return on assets (ROA) in het huidige jaar: 1 punt
  • Positieve operating cash flow in het huidige jaar: 1 punt
  • Hogere return on assets (ROA) voor het huidige jaar tov van de ROA in het vorige jaar: 1 punt
  • De operationele cash flow is groter dan de ROA: 1 punt

Lees meer: 5 sleutelfactoren van de fundamentele analyse

Leverage, liquiditeit en financiering

  • Lagere ratio langetermijn schuld van het huidige jaar in vergelijk met de langetermijn schuld in het vorige jaar: 1 jaar
  • Hogere current ratio dit jaar in vergelijking met vorig jaar: 1 punt
  • Geen nieuwe aandelen uitgeschreven in het afgelopen jaar: 1 punt

Bedrijfsefficiëntie

  • Een hogere bruto marge in vergelijking met het afgelopen jaar: 1 punt
  • Een hogere asset turnover ratio in vergelijk met het vorige jaar: 1 punt

Het resultaat van de Piotroski F-Score

Met een score van 8 of 9 wordt het aandeel van een bedrijf als sterk beschouwd, maw dit is een kandidaat om te kopen. Als een aandeel slechts 0 tot 2 punten behaalt, dan wordt het als zwak beschouwd.

In Piotroski’s paper ‘Value Investing: The Use of Historical Financial Statement Information to Separate Winners from Losers‘ toonde hij aan dat de Piotroski methode om aandelen te beoordelen, een 23% jaarlijkse return had opgeleverd in de periode van 1976 tot 1996. En dit door aandelen van sterke bedrijven te kopen en te shorten op de aandelen van zwak presterende bedrijven.

Een latere studie uitgevoerd op 168 aandelen tussen juni 1999 en juni 2011 – niet meteen de beste periode voor aandelen gezien de dotcom bubble en twee recessies – toonde eveneens aan dat met de Piotroski methode een hogere return behaald is dan het gemiddelde in de markt, nl. een gemiddelde jaarlijkse return van meer dan 10% tov 2,25% voor de markt.

Vooraleer te hard van stapel te lopen met ‘het’ systeem, is toch enig voorbehoud ook hier wel op zijn plaats. Een investeringssysteem dat zich baseert op historische cijfers, zegt uiteraard niets over de prestaties van de aandelen in de toekomst. Toch is de Piotroski F-Score de moeite waard om verder te bekijken. En sowieso is het beter om ‘een’ systeem te hebben, dan geen.

Winnie Vincken

Winnie Vincken, MBA, is vandaag actief als founding partner bij Konnekto, gespecialiseerd in de begeleiding van bedrijven in het aanvragen van subsidies.
Winnie heeft +20 jaar ervaring als interim manager, directeur en ondernemer in retail, digitale sector en e-commerce. Altijd al geïnteresseerd in innovatie, beleggen en investeren, kan hij met passie zijn visie op toekomstige ontwikkelingen over brengen.
Winnie is de oprichter van De Beleggersgids.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.