Aanval op Saoudische olie

De recente aanval op de Saoedische Aramco olie raffinaderij in Abqaiq heeft een grote schok in de olieprijs teweeg gebracht. Op de openingsdag van de beurs, de maandag na de aanval, steeg de olie in één wip met 20%. Een soort sprong die niet meer voorgekomen was in de olieprijs, sinds de Golfoorlog begin jaren negentig. Welke invloed heeft deze aanval op de wereldwijde olieproductie? En wat zijn de verwachtingen voor de olieprijs, zowel aan de pomp, als in je beleggingsportefeuille?

Onverwachte aanval

In het weekend van 14 september, is een zeer gerichte aanval uitgevoerd op een nationale Saoedische olieraffinaderij. Eerst werd gedacht dat het ging om een aanval, uitgevoerd met drones, maar deze piste is niet meer zeker. Er zijn speculaties dat het evengoed raketten kunnen geweest zijn. Men onderzoekt momenteel de aanval op Saoedische olie en de aanstoker ervan nauw. Alle pistes worden in overweging genomen.

De eerste berichten uit Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten spreken over een aanval uit Iran of door de Houthi rebellen uit Jemen. In het Midden-Oosten lopen de gemoederen regelmatig op. Saoedi-Arabië ligt al jaren in conflict met de Houthi’s uit Jemen. Sinds 2014 worden regelmatig gerichte aanvallen gedirigeerd uit de oliestaat, richting Houthi gebied. Maar ook Iran, dat al maandenlang dwars ligt in de regio, wordt als verdachte gezien.

Olieprijs reageert meteen

Bij de openingsbel van de beurs op maandag, net na de aanvallen, schoot de olieprijs meteen met 20% omhoog. Een beweging in de olieprijs die niet meer gezien is sinds de Golfoorlog gaande was, pakweg 25 jaar geleden. Deze aanval heeft een langdurige impact op de olieproductie in Saoedi-Arabië. De getroffen installaties en reserves zouden voor 50% van de productie van de olie van het land instaan. Dit komt neer op 5% van de wereldwijde olieproductie.

Lees meer: Hoe inspelen op de verwachte stijging van de olieprijs?

Meteen gaf president Trump een persconferentie om de visie op de situatie toe te lichten. Hierin gaf Trump aan, Iran als hoofdverdachte te zien, maar geen oorlog te willen ontketenen omwille van deze aanval op Saoedische olie. Hij gaf ook aan dat de Verenigde Staten nog grote oliereserves hebben. Ze zullen deze inzetten om de periode van verminderde productie uit het Midden-Oosten op te vangen. Deze persconferentie gaf meteen wat ademruimte aan de olieprijs, waardoor de stijging bij de slotbel uiteindelijk nog ongeveer 8% bedroeg.

Langdurige invloed voor economie en beleggers

Deze aanval zorgt echter voor een langdurige onzekerheid, en dit op meerdere vlakken. Enerzijds geeft Saoedi-Arabië aan dat haar raffinaderij voor ettelijke maanden stil ligt om deze aanval te verteren. Daarnaast gaan er zeer grote kosten gepaard met de werken voor de heropbouw en heropstart van de olieproductie. Het is niet zeker als de wereldwijde reserves dit kunnen opvangen.

Dit was ook meteen te zien in een aantal aandelenkoersen van bedrijven die rechtstreeks zijn getroffen door duurdere olie. Verschillende luchtvaartmaatschappijen en cruise bedrijven zagen meteen een aantal procenten van hun aandelenkoers verdwijnen op maandag. De goudprijs steeg weer wat en de rente op staatsobligaties zakte ook een tikkeltje.

Lees meer: Wat te doen bij een beurscrash: haal diep adem en doe niets!

Ondanks de oliereserves die de Verenigde Staten belooft aan te spreken, is de wereldwijde economie toch getroffen door de aanvallen in Saoedi-Arabië. De verwachtingen dat de FED deze week de rente wat zal verlagen, is nog meer toegenomen. Deze renteverlaging zal wat ademruimte geven aan investeerders om toch op een goedkopere manier geld te lenen.

Zo is nog maar eens duidelijk hoe belangrijk het als belegger is om een aandelenportefeuille vanuit verschillende hoeken te bekijken. Technische analyse heeft zijn waarde. Maar macro-economische schokken komen onverwacht, en moeten in rekening worden gebracht. De onzekerheid voor eventuele toekomstige aanvallen zal zeker nog worden doorgerekend in de aandelenkoersen, de komende maanden. Een verwittigd belegger, is er twee waard.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.