Geld verdienen op de beurs

Wie veel geld wil verdienen trekt vaak met hoge verwachtingen naar de beurs. Al te vaak komt men van een bekaaide reis terug. De reden moet je niet ver zoeken: de aspirant belegger maakte zijn huiswerk niet. Kennis is zowat het belangrijkste aspect voor iemand die zich op de beurs wil wagen. Voor wie geld wil verdienen op de beurs, hebben we volgende tips.

Wat voor soort belegger ben je?

Veilig beleggen met een hoge opbrengst, dat wil iedereen. Die ballon kunnen we alvast doorprikken want de winsten zijn omgekeerd evenredig met de risico’s verbonden aan een belegging. Of de belegging houdt weinig risico in maar haalt dan ook kleinere winstpercentage, of de beleggen is best risicovol met als beloning meer kapitaal.

De vraag die een beginnend belegger zich dan ook moet stellen: ben ik bereid een groot risico te nemen? Voor de defensieve belegger bestaan relatief risicoloze producten als staatsobligaties of fondsen met kapitaalbescherming. De belegger die hoopt op een heuse jackpot kan zich dan weer helemaal laten gaan op de aandelenmarkt.

Lees meer: Het belang van een degelijk beleggersprofiel

Tijd als belangrijkste ingrediënt

Al jouw bijeengespaard kapitaal in één keer naar de beurs brengen: dat kan maar dat hoeft niet. Je kan evengoed maandelijks een klein bedrag beleggen. Om naar de beurs te trekken hoef je echt geen tienduizenden euro’s kapitaal te hebben opgebouwd.

Welk startkapitaal om geld te verdienen op de beurs?

Je zet best nooit al jouw geld in op één paard. Daar is het risico te groot voor. Als je raakt schiet, is het meteen feest, maar sla je de bal mis dan is het volledige kapitaal de deur uit. Daarom is het altijd aan te raden om een gediversifieerde portefeuille aan te leggen, zeker als het gaat om effecten die sowieso al een zeker risico met zich meedragen. Toppers en floppers wisselen elkaar af en brengen jouw portfolio in evenwicht. Om zo’n gespreide portefeuille op te bouwen is wel wat meer kapitaal nodig. Experts raden een minimum startbedrag aan van ongeveer 20.000 euro.

Dakfondsen helpen jou op weg

Ideaal voor het rendement zijn de dakfondsen niet, ze brengen immers kosten met zich mee. Een dakfonds is een fonds, beheerd door een bank of andere financiële instelling, die op zijn beurt gaat beleggen in andere fondsen. Voordeel voor de belegger: je hoeft je helemaal nergens iets van aan te trekken, lekker makkelijk. Nadeel zijn dus die bijkomende kosten. Je betaalt beheerskosten voor de onderliggende fondsen en nog eens voor het dakfonds. Kosten die kunnen oplopen tot anderhalf procent per jaar verlagen uiteraard jouw rendement.

Golfeffect op de beurs

De beurs wisselt hoogtes en laagtes met elkaar af. Ga daarom niet mee in angsthausse wanneer het even wat minder gaat, net zo min het een goed idee is om in grote euforie te beleggen. Beleggen gebeurt het best emotieloos, als een robot. Belangrijk is daarom om te relativeren en geduld uit te oefenen. Warren Buffett zei het als volgt: “The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient”.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

1 reactie

  1. De winsten zijn dus evenredig met de risico”s… Niet omgekeerd evenredig.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.