Financiële zeepbellen

Na de crisis van 2008 tekenden de beurs gedurende ruim zes jaar stevige winsten op. Maar nu de markten na augustus 2015 het opnieuw moeilijk te verduren kregen, wijzen sommige analisten op de mogelijkheid van een nieuwe bubbel. Loert een scenario zoals uit 2000 om de hoek?

Yale econoom Robert Schiller is ervan overtuigd dat de markt kan doen wat het in 2000 al deed. Toen knalde de bubbel, onder invloed van een te hoog gewaardeerde interneteconomie, ongenadig stuk. Hij ziet vandaag duidelijk overeenkomsten met die turbulente periode. Sterke jaren van groei, een stevige terugval en nu sinds augustus wat beterschap. Maar met de dalende olieprijzen, de Chinese groeivertraging en de wereldwijde terreurdreiging, kan je bezwaarlijk een verdere daling uitsluiten.

Wie de crisissen van 2000 en 2008 van dichtbij meemaakte, komt misschien in de verleiding om zijn aandelen te dumpen om zo grote verliezen te vermijden wanneer de bel -als het al een bel is- effectief uit elkaar spat. Enkele Amerikaanse experts werd met dit vraagstuk geconfronteerd. Hun mening was unaniem: financiële zeepbellen voorspellen is gekkenwerk. Maar toch kan je enkele stappen ondernemen om je als belegger te wapenen tegen kwade tijden. Ongeacht of er een bubbel komt of niet.

1. Niemand weet of we in een bel zitten of niet

Het eerst wat je altijd in gedachten moet houden: niemand weet het met zekerheid. Is dit nu een zeepbel of niet? Schiller veronderstelt dat we er midden inzitten en ja, die man is zeer onderlegd. Maar evenveel economie hebben een tegengestelde mening. Schiet je dus erg weinig mee op. Burton Malkiel, auteur van A Random Walk Down Wall Street zei daarover: “Financiële bellen zijn pas voorspelbaar eens ze gebeurd zijn”.

We herinneren ons allemaal de zeepbellen van 2000 en 2008. En nu denken we dat we ze konden voorzien, dat er genoeg voortekenen waren. Maar die bubbels zijn meer misleidend dan je nu zou denken. Zeer ervaren beleggers verloren serieuze sommen geld toen de markt in elkaar stortte. Mochten die zeepbellen zo voorspelbaar zijn, dan waren niet zoveel beleggers zoveel geld kwijtgeraakt.

Een van de elementen waardoor een bubbel ons zand in de ogen strooit, zijn de hogere beurskoersen van geprefereerde aandelen. Eeuwig argument is dat er een aanzuigeffect is voor een markt in volle bloei. Zo was het net zo in het dot.com-tijdperk. Tenslotte hadden bedrijven zoals Amazon en Microsoft het toen wél al waargemaakt, waarom die nieuwkomers dan niet? Nu is het net zo met de Chinese en Indiase bedrijven. Die groeimarkten kunnen nog altijd de heftige prognoses waarmaken. Wat er ook gebeurt, het zal achteraf evident blijken te zijn.

2. Beleg op lange termijn en win altijd

Succesvol beleggen is beleggen op een lange termijn. Ongeacht wat voor rare bokkensprongen de markten ook maken, wie zijn beleggingen jarenlang volhoudt en gespreid aanpakt, die wint! Het zal een dolle rit worden met duizelingwekkende stijgingen en dalingen die je een zuur gevoel zullen opleveren maar over de jaren heen zal het een succes blijken.

Het uitschakelen van elk sentiment is behoorlijk cruciaal. Word dus niet euforisch bij een gelukzalige stijging van de koersen en ga ook niet impulsief je aandelen in de etalage zetten wanneer het even niet mee zit. Teleurstelling en tevredenheid horen bij die langetermijnstrategie maar ze mogen je beslissing op geen enkel moment beïnvloeden.

Beleggers die onder hun mogelijkheden leven tijdens hun belangrijkste investeringsjaren, zullen kunnen rekenen op een mooi extraatje na hun professionele carrière. En wie toch nog een worst-case-scenario vreest, bouwt naar het einde toe van zijn loopbaan best wat minder risico in.

3. De return op aandelen zullen waarschijnlijk lager liggen dan in het verleden

De hoge beurskoersen betekenen niet per se dat ze op het punt staan om te crashen. Maar ze betekenen wel dat je rendement hoogstwaarschijnlijk een stuk lager zal liggen dan wanneer je laag inkoopt. Volgens Dean Barker, econoom bij het Center for Economic and Policy Research is een return van 7 procent op de aandelenmarkt niet langer haalbaar. Zelfs niet op lange termijn. Die zeven procent is de gemiddelde return op de Amerikaanse markten tijdens de afgelopen eeuw. Barker legt een verband met het inkomen en concludeert dat 5 procent een aannemelijk rendement zou zijn.

Moet je daarom wegblijven van de beurs? Nee, andere opties leveren gelijkaardige returns op. Maar het is misschien wel een reden om wat voorzichtiger te zijn. Het ziet er naar uit dat het geen boerenjaren worden zoals in de late jaren ’80 en ’90.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.