Zo doe je het dus: helft van de aandelen in handen van de rijken

Uit een nieuw onderzoek van Ive Marx en Sarah Kuypers blijkt dat de tien procent rijkste Belgen ongeveer 85% van de aandelen en obligaties in handen heeft. De twee onderzoekers verbonden aan de universiteit van Antwerpen kunnen het zelfs nog scherper stellen: de ‘one percent’ in België bezit meer dan de heft van alle beursgenoteerde aandelen.

Om bij de tien procent rijkste inwoners van ons land gerekend te worden, moet je beschikken over een nettovermogen van 702.000 euro of meer. Je nettovermogen is je totale waarde met je schulden in mindering gebracht. Wie zich tot die 10% kan rekenen belegt heel wat van zijn centen in aandelen en obligaties. Het onderzoek van Marx en Kuypers wees uit dat maar liefst 85% van de beursgenoteerde aandelen in handen zijn van de tien procent rijkste Belgen. Deze groep gefortuneerden bezit zelfs 86% van alle obligaties.

De 1 procent, of ook wel gekend als de “one percent”, heeft iets meer dan de helft van alle beursgenoteerde aandelen in ons land in portefeuille. Daarenboven bezitten ze ook nog eens een derde van alle obligaties.

Huishoudens met heel wat minder vermogen, een nettovermogen van 206.000 euro of minder, investeert amper in obligaties of aandelen. Ze bezitten 1% van de aandelen en 0,7 procent van de obligaties. Een op de twintig investeert echter wel in vastgoed door een tweede woning aan te kopen.

Vraag is: word je rijk door aandelen en obligaties te kopen of ga je pas aandelen en obligaties kopen eens je rijk bent om je vermogen te beheren?

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.