Wie succesvol wil investeren houdt het beter simpel

Investeren en beleggen kan ongelofelijk moeilijk lijken. Wie wil starten met beleggen en investeren is zelfs vaak geïntimideerd. Keuze uit duizenden aandelen en minstens evenveel fondsen. Markten die onzeker en volatiel zijn. En dan moet je nog bepalen wanneer het goed moment is om te kopen en te verkopen. Lastig! Of misschien is er wel een eenvoudige strategie die starters op weg kan helpen.

Start met een gediversifieerde basis

Leonardi Da Vinci beweerde het al: “Eenvoud is de ultieme verfijning”. Een goede portefeuille blinkt uit in een goede diversificatiestrategie. Een portfolio hoeft geen 30 items te bevatten, maar een correct afgewogen mix waardoor risico en rendement in balans blijven. Of zoals John Templeton zei: “Diversify. In stocks and bonds, as in much else, there is safety in numbers”.

Mogelijkheden genoeg: van goud, over ETF’s, naar vastgoed, valuta, indexfondsen of aandelen. Creëer een heldere portefeuille waarbij je als belegger weet om te gaan met het risico.

Bouw voor jezelf een buffer in

Hoe je het ook draait of keert, beleggen en investeren is nooit zonder risico. De belegging zonder risico die brengt niks op, die kost alleen maar geld. Om jouw gezonde financiële situatie niet in het gedrang te brengen zet je op voorhand best wat geld aan de kant. Doorgaans gaan we ervan uit dat 6 maanden aan vaste kosten genoeg is om slechtere tijden te overbruggen.

Indien er zich onmisbare kansen voordoen op de financiële markten kan je een deel van dit kapitaal nog altijd aanwenden om in te stappen. Schat wel in of deze opportuniteiten jouw buffer wel waard zijn.

Zoek het avontuur op en ontdek

Is er toch nog wat financiële ademruimte, dan kan je vooralsnog het avontuur opzoeken. Een agressievere belegging betekent meer risico maar ook een potentieel groter rendement. Opnieuw kan je hier het risico beperken door te diversifiëren. Zoals ze over het kanaal zeggen: “Don’t put all your eggs in one basket”.

Beperk verliezen en cash jouw winst

Iedere belegger maakt het wel eens mee. Je hebt een schitterend aandeel in portefeuille en week na week presteert het beter. En plots is er de kentering, je hebt hoop op herstel maar de daling zet zich voort. Tot je op een punt komt dat je beslissingen moet nemen. Ben je niet bereid om zo’n rollercoaster te ondergaan, wees dan verstandig. Verdubbelt jouw investering zich? Verkoop dan de helft en stel je investering veilig.

Wanneer je een aandeel aankoopt, kan je werken met een stop loss order. Een percentage van 20 procent is gangbaar. Dit betekent een automatische verkoop wanneer de voor jouw aanvaardbare limit van verlies is overschreden. Het beperkt je verlies en laat je toe om met je nieuwe kapitaal opnieuw te investeren in wat hopelijk een succesvollere onderneming wordt. Een perfecte strategie bestaat niet want je zal misschien knarsetandend moeten toekijken hoe het aandeel weer wint na de verkoop. Een strategie die beginnende beleggers helpt om hun nachtrust te bewaren.

(bron: seekingalpha.com)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.