Hoe werkt de aandelenbeurs?

Je kan wel een eind weg emmeren over aandelen, maar daarvoor moet je de werking van de aandelenbeurs natuurlijk wat begrijpen. Daarom leggen we jou haarfijn uit hoe de aandelenbeurs nu precies werkt.

Het principe van de aandelenbeurs is een van de belangrijkste economische reacties: de wet van vraag en aanbod. Heel eenvoudig uitgelegd: is er een grote vraag maar een beperkt aanbod, dan zal de prijs van het product of goed gaan stijgen. Is er een groot aanbod maar een beperkte vraag, dan zal de prijs van een product of goed dalen. Dit zijn de zwart-wit-scenario’s maar uiteraard bestaan er nog heel wat tinten grijs.

Net zo werkt de aandelenbeurs. Iedere verkoper van een aandeel moet trachten om een koper te vinden. En omgekeerd, wie van plan is een aandeel te kopen, moet hopen op een verkoper van hetzelfde aandeel. Met andere woorden: een koper is bereid te geven wat een verkoper ervoor wil krijgen. Nog scherper gesteld: de verkoopprijs van een aandeel van een verkoper lijkt een koper wel een goede aankoopprijs voor hetzelfde aandeel. Gek toch?

Lees meer: Aandelenmarkt voor beginners: starten met beleggen

Doordat er heel wat actieve handel plaatsvindt op de aandelenmarkt, zie je voortdurende veranderen in de beurskoersen. Elke dag, elk uur, elke minuut en zelfs om de seconde wijzigt die koers. Continue zijn kopers en verkopers in de weer met het verhandelen van aandelen. En telkens opnieuw dirigeert de wet van vraag en aanbod de markt.

Wat beïnvloedt de aandelenmarkt?

In principe heeft elke gebeurtenis ter wereld ergens wel een invloed op een aandelen of aandelenmarkt. Maar sommige elementen hebben best wel een grote invloed op de aandelenkoersen.

  • Rente: de kostprijs van leningen voor bedrijven wordt sterk beïnvloed door de rentevoeten
  • Economische groei: de vooruitzichten van economieën waarin een bedrijf actief is bepalen over winst of verlies
  • Concurrentie: een bedrijf functioneert in een markt. Die markt bepaalt mee het succes van een bedrijf.
  • Valuta: de verhouding tussen de grootste munten heeft in een globale handel ook zijn invloed.
  • Analyses: wat experts naar buiten brengen kan beurskoersen stevig beïnvloeden (koop- en verkoopadviezen)
  • Persberichten: alle nieuws vanuit de onderneming wordt door de aandeelhouders tegen het licht gehouden

 

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.