Investeren in een holding voor de lange termijn

Holdings zijn investeringsvehikels en nog meer: een onderschatte beleggingsmanier. De reden ligt voor de hand: het is niet sexy genoeg én vooral: het gaat in tegen onze emoties. Instant gratification (onmiddellijke bevrediging) staat centraal; zo snel mogelijk geld verdienen. Op de lange termijn helpt dat de belegger niet vooruit. Zij die echter het hoofd koel houden en cash genereren door dividenden spelen de samengestelde intrest perfect uit. Wat zijn de voordelen van holdings?

Holdings worden eerst en vooral geleid door een sterk management. Ervaren rotten die hun vak door en door kennen. Maar waar holdings zich zeer positief in onderscheiden: de sterke hoeveelheid cash. Met die cash kunnen ze participaties nemen op de meest gunstige momenten. Hun lange termijn visie laat immers toe dat ze mogen aankopen op ongunstige momenten voor Mister Market, een manisch-depressieve belegger die duur koopt en goedkoop verkoopt, red. Cash is macht op zulke momenten en een zegen. Wie systematisch die cash inzet, kan het effect van holdings wat simuleren.

Op de beurs belegt u in beursgenoteerde ondernemingen, nogal logisch. Echter gaan steeds meer holdings zich positioneren in de markt van de private equity: private bedrijven. Ze hebben een hoger risico, maar zijn groeisnoepjes voor de holding én dus voor de belegger. Meestal kunnen die bedrijven naar de beurs worden geloodst. Net zoals Kiadis Pharma naar de beurs trok, heeft ook Quest for Growth geprofiteerd van deze IPO. Het is erg voor de hand liggend dat Quest for Growth of een andere private equity holding verdere IPO’s realiseert. Ze verzilveren de megawinst, terwijl gewone beleggers duur kopen…

Lees meer: Hoe wordt de introductieprijs van een aandeel bepaald bij een beursgang?

Stijgende dividenden creëren een hefboomeffect voor lange termijn beleggers. Wiskundig klopt dat perfect: een jaarlijkse groei van 5% op € 1 zal binnen 10 jaar € 1,63 bedragen. Mocht het over die periode met 50% gegroeid zijn, was dat maar € 1,50. Een verschil van € 0,13 of 8,7% meer op die € 1.50! Dat kan een groot verschil maken voor zij die recurrente inkomsten willen bekomen… Zelfs in een crisis zijn holdings graag bereid om overtollige cash uit te keren. Zo keert Sofina al sinds 1956 een voortdurend stijgend bruto-dividend uit. Gegeven de lage pay-outratio (bedrag van de winst uitgekeerd als dividend) zijn heel wat holdings nog in staat om veel meer uit te keren dat men verwacht.

Lees meer: De kracht van de samengestelde interest

Holdings presteren ook doorgaans heel wat beter dan de markt. Zo presteerde Ackermans & Van Haaren gedurende een periode van 20 jaar 1000% beter dan de Bel-20 index! Ziedaar de mirakelen van geduld en kennis. Op hete tips zal hier niet op in gegaan worden. Ackermans heeft die sterke prestatie te danken aan sleutelrollen bij CFE, Bank Delen, Sipef, Extensa etc. CFE heeft met DEME een klassebak in huis. De cashflow uit Bank Delen (voornamelijk uit deze poot) wordt geherinvesteerd in CFE om de greep te versterken en een stevig trackrecord te betonneren…

Lees meerBel20: 25 jaar en springlevend

Zelf ben ik een zeer grote fan van holdings voor wie defensief en gespreid wil beleggen. Pensioensparen eigenlijk, want de dividendkampioenen zullen u een blijvend stijgend dividend geven. Geen verschrompelde appel voor de dorst, maar een glanzende appel als u trouw blijft aan een goed systeem.

Hamish Maertens

Op 12-jarige leeftijd raakte ik in de ban van het financiële universum. Ik focus op value-investing en wil beleggen toegankelijk maken voor iedereen. A.d.h.v. free cashflows en een complete screening van bedrijven bepaal ik een onder- of overwaardering met de nodige veiligheidsmarges. Daarnaast heb ik ook een topsportstatuut in de triatlon. In mei word ik 17 en tevens volg ik de richting Latijn-Wetenschappen. Eerder kwam ik ook op Kanaal Z in 2014 als 'Veertienjarige Beursgenie'.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.