Psychologie op de aandelenmarkt

Beurskoersen worden evenzeer bepaald door mathematische modellen als door psychologie. Voor elk aandeel heb je minstens honderd verschillende meningen om het al dan niet te kopen of te verkopen. Vaak zijn mensen er zich niet van bewust hoe de processen in hun hoofd meespelen in hun belissingen over geldzaken. Daarnaast weten ze vaak niet dat ze subjectief reageren op een handvol ‘feiten’.

Dus, welke emoties spelen er zoal mee bij het verhandelen op de beurs? En welk effect kunnen ze hebben?

Hebzucht

Hebzucht speelt op twee manieren mee op de aandelenmarkt. Ten eerste, snel stijgende aandelenkoersen hebben meer te maken met onze drang om ‘meer’ te willen. We willen dat een aandeel stijgt, want dan hebben we meer ‘winst’. Op de beursvloer vind je zogoed als enkel mensen die zelfzuchtig zijn, ‘genoeg’ bestaat niet. Het moet ‘meer, meer, meer’ zijn. Klinkt dit negatief? Hangt er van af.

Ten tweede, aandelen worden verhandeld. Dit betekent dat er steeds een koper en een verkoper zijn. Of het aandeel nu stijgt of daalt, er is altijd een verliezer en altijd een winnaar. Door zelfzuchtig te zijn kan je misschien meer bij de winnaars dan bij de verliezers horen.

Angst

Angst kan de beurzen enorm gijzelen en kan dan ook een grote invloed hebben op de beursvloer. Beleggers zijn bang om geld te verliezen. Het kan zowel bij particuliere als professionele beleggers om aanzienlijke bedragen gaan. Wie kent er niet iemand die ooit (Lernout & Hauspie, Fortis, Lehman Brothers, etc.) al zijn geld in aandelen is verloren?

Een plotse daling van de koersen heeft vaak het gevolg dat er zenuwachtig, zelfs paniekerig gereageerd wordt. Dan worden er emotionele beslissingen genomen die de ratio overstijgen.

Lees meer: Wat te doen bij een beurscrash: haal diep adem en doe niets!

Zelfoverschatting

Een groot probleem bij alle beleggers waarbij het (initieel) goed gaat is zelfoverschatting. Er wordt wat belegd (of gespeculeerd) met geld waarmee ze winst maken. Ze gaan daarna grotere bedragen inzetten, of met bepaalde producten experimenteren zoals opties, cfd’s, etc. en dan nog liefst met geleend geld (de margin). Tot het ogenblik dat het faliekant afloopt. In nieuwe en opkomende markten of industrieën zie je vaak dat beleggers zich overschatten.

Lees meer: Hoe je emoties kan gebruiken om goed te beleggen

Verslaving

Beleggen op de beurs en ‘spelen’ met online trading platformen kan natuurlijk zeer boeiend zijn. Je koopt een aandeel, het stijgt door één of andere gebeurtenis en verkoopt het terug. Hop, en je hebt winst gemaakt. Het effect van zo’n winst is net zoals bij gokken: het geeft een kick. En dat kan zeer verslavend werken. Vergeet niet dat iedereen op en rond de beurs probeert geld te verdienen: de bank, de beursmakelaar, de belegger, de speculant. Het effect van een (groot) verlies op de beurs is net zoals bij een kater: ontwaken en veel pijn hebben.

Onzekerheid

Maar niets is zo niets ontziend als onzekerheid. Je bent onzeker om te beleggen, dus doe je het niet. Er zijn tal van redenen hiervoor: het is het moment niet (is het dat ooit?), je wil geen geld verliezen, er gaat te veel stress mee gepaard, enz. Gelukkig is dit type van onzekerheid niet zo erg. Je kan uiteraard geen winst boeken, maar ook geen verlies. De onzekerheid bij het verhandelen van aandelen zelf is daarentegen gevaarlijk. Moet ik nu verkopen? Doe ik het morgen? Stel dat het stijgt? Verdorie, de aandelen zijn gezakt en ik heb niet verkocht, dus ben ik een deel van mijn ‘winst’ kwijt. De beurs is genadeloos met twijfelaars. Ofwel ben je bereid een deel van je geld te verliezen wanneer je er aan begint (leergeld, dalende markt, verkeerde keuze, enz.), ofwel beleg je je geld in iets anders.

Lees meer: Het belang van psychologie en discipline bij beleggers

Wetend dat het grote deel van mensen steeds op een gelijkaardige wijze reageert opent ook perspectieven. Als je je eigen zenuwen de baas bent, dan kan je in een berenmarkt (angstige beurs) vaak interessante koopjes doen, heel wat aandelen kunnen ondergewaardeerd staan. Zie je dat er een periode van groei aan komt in bijvoorbeeld een stierenmarkt let dan goed op signalen die wijzen op ‘hebzucht’ en verkoop je aandelen voor ze in elkaar klappen.

Winnie Vincken

Winnie Vincken, MBA, is vandaag actief als founding partner bij Konnekto, gespecialiseerd in de begeleiding van bedrijven in het aanvragen van subsidies.
Winnie heeft +20 jaar ervaring als interim manager, directeur en ondernemer in retail, digitale sector en e-commerce. Altijd al geïnteresseerd in innovatie, beleggen en investeren, kan hij met passie zijn visie op toekomstige ontwikkelingen over brengen.
Winnie is de oprichter van De Beleggersgids.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.