Weet Warren Buffett meer?

Warren Buffett investeert grofweg 1 miljard dollar in Apple. De aankoop door Berkshire Hathaway, Buffett’s investeringsvehikel, dateert al van maart 2016. Nu pas werd het nieuws bekendgemaakt. Buffett rekent duidelijk op een heropleving van het Apple-aandeel. Of weet de 85-jarige beursgoeroe van meer?

Het nieuws kwam toch enigszins als een verrassing toen bekend werd dat Berkshire Hathaway voor 1,07 miljard dollar Apple-aandelen had gekocht. Jarenlang had Buffett het technologiebedrijf geen blik gegund. Nu het Amerikaanse bedrijf in stormachtig weer is terecht gekomen trekt hij vooralsnog de kaart van Apple. Toen het nieuws bekend raakte, steeg het aandeel prompt met 2 procent. Ondertussen verloor het alweer wat van zijn waarde. Maar daar zal Buffett allesbehalve van wakker liggen. Buffett zet in op de lange termijn, ook als het op Apple aankomt.

De teleurstellende resultaten en de eerste omzetdaling in 13 jaar tijd, voor velen waren het al de eerste scheurtjes in het ontastbare blazoen van Steve Jobs’ geesteskind. Aandelen werden verkocht en gemeenzaam werd aangenomen dat de hoogdagen van Apple erop zaten. En net op dat moment slaat Warren Buffett toe. Waarom gelooft deze gepokt en gemazzelde beursgoeroe dan plots toch in het aandeel?

Volgens experts analyseerde Buffett en zijn team Apple van naaldje tot draadje en kwamen ze tot de bevinding dat Apple helemaal niet uitgerangeerd is. Apple stoomde zich in alle stilte klaar voor een nieuwe technologische (r)evolutie. De verkoopcijfers van de iPhone, jarenlang hét ingrediënt voor Apple-successen, werden stilaan een blok aan het been. De afhankelijkheid van een goede verkoop van deze smartphone voelde niet lekker aan. Dat kon je opmaken uit heel veel signalen.

Of Apple maakt zich op voor de lancering van een elektrische wagen, of trekken ze volop de kaart van de internet of things? Een mysterie bouwen rond een productlancering is Apple niet vreemd. Ogenschijnlijk zitten we net in die fase. Met een budget van meer dan 10 miljard dollar voor onderzoek en ontwikkeling zetten de mannen van Tim Cook ongetwijfeld een nieuwe stap. Maar welke? Analisten zagen alleszins in de terugloop van de sales en in het optrekken van het R&D-budget een indicatie voor een nieuwe lancering. Wat het wordt is voor iedereen koffiedik kijken.

Onder de werknaam Project Titan bouwt Apple al jaren aan een nieuwe missie. De kans is volgens experts klein dat ze zo’n groot project op poten zetten om producten in de grootorde van de Apple TV of Apple Pencil te lanceren. Project Titan is volgens sommigen de nieuwe basis van het nieuwe Apple. En daarom zou Warren Buffett’s interesse wel eens gewekt kunnen zijn. Een gigantisch bedrijf die zich waagt aan een uiterst disruptief product en dat geen schrik heeft om volop die kaart te trekken.

Gezien de monsterlijke R&D-budgetten die gespendeerd worden aan het project, denken velen aan een elektrische wagen. Tussen de 10 en 15 miljard dollar zal gespendeerd zijn aan de ontwikkeling van het product. Dit betekent dat er een grote afzetmarkt voor moet bestaan, eer ze deze fenomenale som kunnen terugwinnen. Daar komt bijna enkel de automotive sector voor in aanmerking.

Verder blijkt ook dat Berkshire Hathaway betrokken kan worden bij een overname van internetbedrijf Yahoo. Ook werden er IBM aandelen bijgekocht. Buffett en zijn team blijven dus stevig inzetten op digitale activiteiten. Zijn afkeer voor internetaandelen lijkt er dus definitief op te zitten.

 

(bron: ZDnet – fd.nl)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.