Waardebeleggen

De relatief éénvoudige strategie van het waardebeleggen of value investing bestaat al zo’n honderd jaar. Ze heeft menig belegger op diverse aandelenmarkten succes bezorgd. De aanpak vergt vaak een tegendraadse mindset en een lange termijn investering.

Waardebeleggen is de kunst van het kopen van aandelen die verhandeld worden tegen een aanzienlijk lage prijs ten opzichte van hun intrinsieke waarde. Dit wordt bereikt door te zoeken naar zeer goede bedrijven die laag gewaardeerd worden om redenen die op de lange termijn geen invloed hebben. Deze onderwaardering kan het gevolg zijn van een tijdelijk lage winst, eenmalige afschrijving van activa of algehele economische malaise.

Goedkope aandelen én met minder risico

De intrinsieke waarde van een bedrijf is een exacte beoordeling van de waarde van de onderneming op basis van de prestaties en de te verwachten toekomstige duurzame winstgevendheid. Doordat de prijs van de aandelen bij waardebeleggen onder deze intrinsieke waarde ligt, betaal je dus minder dan de eigenlijke waarde voor het deeltje van het bedrijf waar je eigenaar van wordt. Op lange termijn verdwijnen deze denkbeeldige problemen van het bedrijf, waardoor de aandelenkoers weer stijgt. Het kopen van aandelen aan zeer lage prijzen geeft een grotere kans op het toenemen van jouw aandelenvermogen en een lager risico op grote verliezen als de aandelen niet doen waar je op gehoopt had. De kans dat de waarde van een waardeaandeel blijft dalen is daarbij veel kleiner dan bij de waarde van speculatieve aandelen.

Lees meerValue investing: waarom je het verkeerd aanpakt

Hoe werkt waardebeleggen?

Het is vrij moeilijk om de waarde van een bedrijf waarvan de aandelen een aantrekkelijke prijs hebben, te bepalen. Je bestudeert eerst een bedrijf aan de hand van de balans, de boekwaarde, de resultatenrekening, het dividendrendement en andere cijfers. Dit heet een fundamentele analyse. Als waardebelegger ben je slechts geïnteresseerd in sterke competitieve bedrijven met een goed bedrijfsmodel, goede boekhouding en een aanvaardbare schuldenlast. Het belangrijkste waar je op let, is de prijs-waarde verhouding. Dat is de verhouding tussen de intrinsieke waarde van het bedrijf en de prijs die je voor de aandelen betaalt. Korte termijn prestaties zijn onbelangrijk bij waardebeleggen.

Waardebeleggen
Bron: Ambassador Investments

Aandelen die worden verhandeld tegen een prijs die onder de intrinsieke waarde ligt bieden een goede gelegenheid om aandelen te kopen. Marktsentiment (recessie, economische zwartgalligheid, ea.) kan de prijs kunstmatig drukken, zonder dat de werkelijke waarde van de aandelen daalt. Na verloop van tijd moet deze prijs echter terug in lijn met de waardering komen (in de veronderstelling dat de waardering juist is uitgevoerd). En dan kan je winst maken op de aandelen.

Onderliggende factoren

Succesvolle waardebeleggers gaan nog een stap verder door zich intensief te bevragen over de interne organisatie/werking/cultuur van een bedrijf. Dit gebeurt oa. door informatie op te vragen aan het bedrijf, in contact te komen met management en zelfs informele gesprekken te voeren met medewerkers. Deze informatie kan interessant zijn om bvb. te weten te komen indien er een (on)tevredenheid bestaat op de werkvloer, wat een serieuze impact kan hebben op de productiviteit.

Lees meer5 must-have ratio’s voor de waardebelegger

Enkele tips voor waardebeleggen

Enkele tips van Warren Buffett waarmee je rekening kan houden tijdens het beleggen, en dus ook tijdens het waardebeleggen:

  • Concentreer jouw ideeën binnen jouw kring van bekwaamheid. Weet wat je koopt. Kennis van een industrie maakt het gemakkelijker om bepaalde signalen te interpreteren.
  • Koop alleen grote bedrijven die duurzame concurrentievoordelen hebben en/of bedrijven die macro-events kunnen overwinnen.
  • Investeer alleen in bedrijven met managers die denken als eigenaars.
  • Investeer met een marge van veiligheid.

Waardebeleggen is een simpel en vaak winstgevend concept, maar niet te onderschatten. Je investeert jouw geld in aandelen omdat je verwacht een hoger rendement te behalen dan bij andere investeringen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.