Wat te doen bij een beurscrash? Haal diep adem en doe niets!

De drang om wat te ondernemen wanneer de beurs enkele dagen op een rij een terugval kent, is groot. Maar “iets” doen is niet zo verstandig. Onze spaarcenten staan onder druk en we hebben het gevoel dat we niet redeloos kunnen toekijken hoe ze verzwolgen worden op de financiële markten. Onthou daarom altijd goed de eerste regel:

Aandelen zijn goed voor wie langetermijndoelen heeft. Als die doelen de afgelopen dagen niet veranderden, dan houdt het waarschijnlijk weinig steek om jouw investeringsstrategie bij te sturen. Zo’n daling op enkele dagen tijd is nauwelijks vast te stellen met het blote oog op een grafiek met als horizon 10 jaar. Het is een kiezelsteen op een autosnelweg.

Schenk je wat te drinken uit, neem wat borrelnootjes en maak je enkele van de volgende bedenkingen. Ten eerste, je bent de aandelenmarkt niet. De kans dat jouw portfolio bestaat uit een heel aantal producten gericht op verschillende markten in verschillende landen of continenten, is reëel. Met die diversificatie gaat een risicospreiding gepaard. Een plotse daling in de beurskoers kan zo gedeeltelijk uitgevlakt worden.

Ten tweede, wie de afgelopen zes jaar in aandelen investeerde, hoort vast bij de winnaars. Algemeen beschouwd is het een slecht idee om te regelmatig naar jouw investeringsportefeuille te kijken. Snel eens piepen kan echter geen kwaad. Anderzijds toonden onderzoeken aan dat je kans om te verliezen wanneer je topdagen op een beurs niet kan meepikken, aanzienlijk vergroot. Wanneer je precies moet instappen, blijft natuurlijk de vraag van één miljoen. Als je wacht op een teken, dan ben je eigenlijk al enkele dagen te laat.

Nog steeds niet helemaal gerustgesteld? Op een gegeven moment in het verleden, toen je nog geen schrik had, maakte je de beslissing om een portfolio op te bouwen. Je wist dat beleggen in aandelen wat risico’s met zich meebracht maar je wist even goed dat het rendement best leuk kon zijn. Niets van de afgelopen turbulente dagen brachten fundamentele wijzigingen aan. Dus jouw vertrouwen in je langetermijndoelen kan behouden blijven.

Dat brengt ons naadloos bij een vierde advies: langetermijnbeleggers hebben tijd om te herstellen van een opdoffer. Wie zijn geld op een bepaald tijdstip nodig heeft, is veel meer afhankelijk van de markt dan iemand die tijd van wachten heeft. Een jong persoon kan nu zijn centen in aandelen stoppen en wachten tot het kapitaal van pas komt. Iemand die op z’n 55ste start met een aandelenportefeuille in de hoop een extra pensioen op te bouwen, die loopt heel wat meer kans om teleurgesteld te eindigen.

Kan je nog steeds de slaap niet vatten? Dan moet je bij jezelf te rade gaan. Ben je wel iemand die de stress van een aandelenbelegging aan kan? Besef wel dat er weinig andere beleggingen zijn die dezelfde rendementen kunnen hebben met minder angst, schrik of stress. En weet je, zo’n beursdip, dat gebeurt nu eenmaal. Dat maakt gewoon deel uit van hoe de beurs werkt. Bovendien kan je er misschien de kans van inzien: Goed nieuws, er zijn koopjes in aandelenland!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.