De woorden beleggen en speculeren worden vaak in één adem genoemd. Veel mensen denken daarom dat beleggen hetzelfde is als speculeren, maar dit is in feite helemaal niet het geval. Om duidelijk te maken wat het verschil beleggen speculeren is, leggen we beide begrippen duidelijk uit op deze pagina. Ook vertellen we je kort wat nu eigenlijk het belangrijkste verschil is tussen beleggen en speculeren, zodat je hier meer inzicht in hebt.
Wat is beleggen?
Beleggen is het investeren van (een deel van) het vermogen, voor een bepaalde tijd die de belegger zelf bepaalt, om hier uiteindelijk in de toekomst financieel voordeel mee te behalen. Het beleggen van een deel van het vermogen wordt ook wel omschreven als het opgeven van een zeker vermogen, in ruil voor onzekere inkomsten (winst) in de nabije toekomst. Kortom, je investeert een deel van je geld in een bepaald beleggingsproduct, om hier (hopelijk) in de toekomst geld mee te verdienen.
Lees meer: Aandelenmarkt voor beginners: starten met beleggen
Wat is speculeren?
Speculeren lijkt een beetje op beleggen, maar het is toch iets anders. Houd je je dagelijks bezig met speculeren, dan handel je in de verwachting om winst te maken door in te spelen op prijsstijgingen of prijsdalingen. Je houdt het nieuws in de gaten en als er relevant nieuws op je pad komt, speel je hierop in door in een prijsstijging of prijsdaling te speculeren. Het lijkt een beetje op beleggen omdat het doel hetzelfde is (het maken van winst), maar het is toch net iets anders.
Het belangrijkste verschil beleggen speculeren
Nu je weet wat beleggen precies is en wat het begrip ‘speculeren’ inhoudt, heb je misschien al een beetje een beeld van het belangrijkste verschil tussen beide vormen van handelen. Het belangrijkste verschil tussen beleggen en speculeren, is dat je je bij speculeren veel meer vasthoudt aan de nieuwsberichten die je onder ogen krijgt. Je leest een nieuwsbericht, je speelt snel op het nieuws in en je verdient hier hopelijk geld mee. Bij beleggen gaat dit anders, want dan speculeer je niet op prijsstijgingen of prijsdalingen. Je koopt bijvoorbeeld een aandeel of geeft een obligatie uit om hier op de lange termijn winst mee te maken. Hierbij zijn nieuwsberichten en het snel in kunnen spelen op bepaalde veranderingen minder van belang.
Lees meer: Is een belegger hetzelfde als een speculant?
Vraag jezelf af: beleg ik of speculeer ik?
Het is belangrijk om jezelf af te vragen waar jij je nu eigenlijk mee bezig houdt. Weet je precies wat je aan het doen bent, dan kun je namelijk gemakkelijker een strategie bedenken om het beleggen van jouw geld of het speculeren op prijsstijgingen of -dalingen nog succesvoller te maken.