Fundamentele analyse van aandelen

Zonder informatie die beleggingen in aandelen onderbouwt is de gemiddelde belegger niet meer dan een gokker. Dat goede informatie tot grote successen leidt bewijzen beleggers als Warren Buffet. Voor een belegger begint en eindigt goede informatie bij een ‘fundamentele analyse’.

Wat is ‘fundamentele analyse’ van aandelen?

Fundamentele analyse is het onderzoeken van de verschillende invloeden op de gezondheid van economieën, industrieën en bedrijven. Zoals bij de meeste analyses is het doel van een fundamentele analyse het voorspellen van toekomstige aandelen prijs ontwikkelingen om daar vervolgens van te profiteren.

Op bedrijfsniveau houdt een fundamentele analyse in dat er wordt gekeken naar financiële informatie, management, businessplan en concurrentie. Op industrieniveau wordt er veelal gekeken naar vraag en aanbod voor de aangeboden producten of diensten. Op nationaal economisch niveau wordt er vervolgens gekeken naar economische data zoals inflatie, werkgelegenheid, koopkracht en meer.

De combinatie van een fundamentele analyse op bedrijfs-, industrie- en economisch niveau maakt het mogelijk om de huidige ‘intrinsieke’ waarde van aandelen te bepalen en te voorspellen in welke richting deze waardering zich zal ontwikkelen. Op het moment dat de intrinsieke waarde van een aandeel niet hetzelfde is als de prijs waarvoor een aandeel op dit moment wordt verhandelt, spreken analisten over onder- of overgewaardeerde aandelen.

Lees meer: Wat is ‘technische analyse’ van aandelen?

Fundamentalisten

Aanhangers van de fundamentele analyse van aandelen worden ook wel ‘fundamentalisten’ genoemd. Deze fundamentalisten geloven dat de aandelenmarkt zich beweegt op basis van de informatie die beleggers hebben.

Op het moment dat een fundamentalist ziet dat de intrinsieke waarde van een aandeel niet wordt weerspiegeld in de prijs van datzelfde aandeel op de markt, ziet de fundamentalist een kans. Dit betekent namelijk dat de huidige kopers en verkopers van een aandeel niet over dezelfde (voorspellende) informatie van de fundamentele analyse beschikken. Zodra deze informatie het gros van de beleggers wel bereikt zal de marktwaarde van een aandeel zich in de richting van de intrinsieke waardering van de analyse bewegen.

Lees meer: 5 sleutelfacturen van de fundamentele analyse

Sterke punten fundamentele analyse

Lange termijn trends

Geduldige investeerders kunnen profiteren van het vermogen van analyses om lange termijn trends te voorspellen. Ontwikkelingen in demografie, technologie, consumentengedrag en economische indicatoren zijn veelal op de lange termijn zeer goed terug te leiden op historische data.

Verstand van zaken

Een voor de hand liggend, maar tegelijkertijd moeilijk te kwantificeren voordeel van analyses is dat de maker of lezer een gevoel ontwikkeld voor de onderliggende bedrijven of industrieën. Dit stukje ‘verstand van zaken’ zal toekomstige investeringsbeslissingen makkelijker en beter maken.

Waarde herkenning

Enkele van ‘s werelds meest bekende investeerders zijn sterren in het herkennen van ondergewaardeerde aandelen die goede lange termijn investering vormen. Graham en Dodd, Warren Buffett en Johnn Neff zijn groot voorstanders van het herkennen van intrinsieke waarde en het maken van beslissingen gebaseerd op deze waardering.

Lees meerDit is de ultieme investeringsstrategie van Warren Buffett

Mogelijkheden voor iedereen

Dat niet iedere belegger over de academische en/of financiële achtergrond beschikt die nodig is voor een gedegen fundamentele analyse van de aandelenmarkt ligt voor de hand. Er worden echter met regelmaat analyses gepubliceerd door de grote banken, fondsen en andere stakeholders. Een belegger doet er goed aan om zich in deze analyses te verdiepen want, ook zonder deze te schrijven, zijn de vruchten van de onderliggende informatie te plukken.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.