Wat is een beursadvies waard?

Wie graag meer rendement wil halen uit zijn geld en bereid is om een bepaald risico met zijn kapitaal te lopen, kan ervoor kiezen om zelf te beleggen in aandelen. Wanneer je gaat beleggen in aandelen, is een goede voorbereiding erg belangrijk. Bij de voorbereiding om zelf aandelen te kopen doe je er best aan om een beursadviezen in te winnen. Dit advies wordt opgesteld door analisten en laat je zien of het verstandig is een bepaald aandeel te kopen of juist te verkopen, aan de hand van zogenaamde koop- en verkoopsignalen. 

Hoe moet je een beursadvies interpreteren?

Een koopsignaal kan bijvoorbeeld zijn Buy (een algemeen koopadvies), Outperform (een koopadvies, maar dan minder sterk dan het signaal Buy), Underweight (een koopadvies dat minder sterk is dan het signaal Outperform) of juist Strong buy (een zeer sterk koopadvies dat de analist afgeeft wanneer hij snel positief nieuws verwacht). Voorbeelden van verkoopsignalen zijn Hold (dit signaal wordt afgegeven als de prestatie van het aandeel in lijn is met de markt en koerswijzigingen op korte termijn niet verwacht worden), Overweight (de analist acht het aandeel verkoopwaardig), Sell (een verkoopadvies) en Strong sell (een sterk advies om het aandeel te verkopen). Daarnaast kan een analist ook nog het signaal Neutral afgeven voor een aandeel.

Lees meer: Hoe beursadviezen voor aandelen interpreteren?

Niet alle analisten gebruiken dezelfde benamingen voor de signalen. Zo worden voor Buy ook de woorden Accumulate en Add gebruikt en zijn Reduce en Avoid synoniemen voor het verkoopsignaal Sell. 

Wat zijn de voordelen van een beursadvies?

Als je wilt gaan beleggen in aandelen, is het belangrijk dat je kennis van zaken hebt en niet zomaar in het wilde weg ergens in belegt. Je moet altijd een risicoafweging maken en je beleggingsdoel voor ogen houden bij het maken van de keuze waarin je gaat beleggen. Een beursadvies heeft als voordeel dat je op de hoogte gehouden wordt van actueel nieuws over aandelen. De analyses die de beursanalisten maken, kunnen je helpen bij het maken van jouw keuze. 

Wat zijn de nadelen van een beursadvies?

Het grote nadeel van een beursadvies is dat de analisten het niet altijd bij het juiste eind hebben waardoor jij mogelijkerwijs besluit een aandeel te kopen of juist te verkopen terwijl dat achteraf helemaal niet een goede beslissing blijkt te zijn. Ook kan het voorkomen dat een advies niet onafhankelijk is, wat natuurlijk ook niet wenselijk is. Het laatste nadeel is dat het advies soms geld kost, maar dit verdien je meestal wel terug met je belegging.

Lees meer: Hoe betrouwbaar zijn beurssignalen?

Voordat je gaat beleggen in aandelen of een aandeel gaat verkopen, is een beursadvies een handig hulpmiddel bij het nemen van beslissingen omtrent de koop of verkoop van een aandeel. Het is goed om in je achterhoofd te houden dat, hoewel deze adviezen door professionele analisten worden opgesteld, zij er natuurlijk ook naast kunnen zitten. Ook moet je er rekening mee houden dat het advies wellicht geld kost en is het belangrijk dat je onafhankelijk advies krijgt. 

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.