Is de meerwaardebelasting nieuw?

Belastingen, geen land gaat er creatiever mee om dan België. Een hele resem belastingen vliegen ons rond de oren. Jammer genoeg zitten we voor heel wat belastingdomeinen mee in de kopgroep. Komt er nu nog eentje bij? Om de zaken opnieuw helder te krijgen even een inzicht in de wondere wereld van de meerwaardebelastingen!

Wat is een meerwaardebelasting precies?

Een meerwaardebelasting doet net wat het woord zegt: de geboekte meerwaarde belasten. Dat kan op heel wat middelen. Zo is er een meerwaardebelasting op onroerend goed. Wie binnen een bepaalde periode een huis koopt en opnieuw verkoopt, zal een meerwaardebelasting betalen op het vastgoed. Hiermee onderscheidt de werkgever de vastgoedinvesteerders van de particuliere huiseigenaars.

Een meerwaardebelasting op aandelen bestaat in België eigenlijk al onder de vorm van de speculatietaks. Hierbij wordt de meerwaarde van aandelen die binnen de 6 maanden gekocht en opnieuw verkocht worden belast aan 33 procent.

Lees meer: Alles wat je wil weten over de speculatietaks

Is de meerwaardebelasting hetzelfde als de vermogensbelasting?

Nee, helder en duidelijk. Vermogensbelastingen komen momenteel in vele vormen en de meerwaardebelasting op aandelen kan één van de vele vermogensbelastingen worden. Momenteel zien we vermogensbelastingen op tal van producten.

Bij roerende goederen worden taksen geheven tal van momenten. Wie het geld uit zijn pensioenfonds opvraagt, betaalt een vermogensbelasting. Het percentage is afhankelijk van de leeftijd. Wie belegt in beursgenoteerde producten zal ook nog eens een beurstaks betalen. Of wat dacht je van de schenking- en erfenisrechten? Telkens passeert de overheid langs de kassa.

Maar ook de onroerende goederen moeten er aan geloven. Ooit als eens een nieuw huis gebouwd? Je zal wel nog weten dat daar 21 procent BTW bovenop komt. Ook wie naar de notaris trok herinnert zich de registratierechten van 5% (klein beschrijf) of 10% (groot beschrijf). Allemaal belastingen op ons vermogen.

En dan is er nog de vermogenswinstbelasting…

Ook wie winst maakt op zijn vermogen, wordt daar in bepaalde gevallen op belast. Dit heet de vermogenswinstbelasting. Huuropbrengsten uit een tweede woning? Ja hoor! Maar ook de roerende voorheffing die je betaalt op dividenden en interesten van 25 procent zijn voorbeelden van de vermogenswinstbelasting.

Momenteel wordt enkel de meerwaarde op de verkoop van de eigen woning niet belast.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.