Kopen of verkopen: de eeuwige twijfel

Heel wat lectuur spendeert aandacht aan de beste momenten om aandelen te kopen. Zelden lees je advies wanneer je jouw aandelen best dient te verkopen. Nochtans is het verkopen van aandelen minstens even belangrijk als het kopen ervan. Beleggers die een goede keuze maakten door een bepaald aandeel in hun portefeuille op te nemen, verliezen hun voordeel door op een slecht moment te verkopen. We geven enkele tips om het goede verkoopmoment te vinden.

Verkopen van aandelen doe je voor het rendement

Stel je een open vraag aan honderd mensen als: wanneer verkoop je best een aandeel? Dan krijg je zeer uiteenlopende antwoorden. De kans is zelfs groot dat Warren Buffett, langetermijnbelegger en beursgoeroe “Nooit”, antwoord op deze vraag. Heel wat van zijn belangrijkste aandelen zitten al jaren veilig weggestopt in zijn portefeuille. En ze worden alsmaar meer waard. Koop je dan een aandeel om voor eeuwig en altijd bij te houden? Tuurlijk niet, maar tracht altijd de winst te maximaliseren en het risico te minimaliseren.

Lees meer: Eenvoudige vragen en antwoorden voor wie aandelen wil kopen

Voor eeuwig en altijd?

Wanneer weet je dan of je een aandeel eeuwig bijhoudt en wanneer je er best afstand van doet ? Dat is al even moeilijk als een ideaal moment vinden om een aandeel te kopen. Wat je beter niet doet, is handelen volgens je emoties en je buikgevoel. Waar die vandaan komen? Geen kat die het weet maar ze zijn al zeker niet gestoeld op kennis. Dus schakel zoveel mogelijk die emoties uit. De kans dat je dan meeheult met de rest van de kudde schapen is al een heel stuk kleiner. Goed zo, dan hebben we dat alvast gehad!

Let op overwaardering

Uitkijken is het vooral met een overwaardering van een bedrijf. Een eenvoudige manier om te controleren of een beursgenoteerd bedrijf overgewaardeerd is, leg je best eens de winst naast de koers. Als je deze twee factoren tegenover elkaar afzet en de winst daalt gestaag terwijl de koers hard aantrekt, dan kan je besluiten dat er iets aan de hand is. Ook omgekeerd is dit een efficiënte manier om ondergewaardeerde aandelen op te sporen. Alles draait om de intrinsieke waarde van een bedrijf. Wanneer bedrijven hoger gewaardeerd worden dan hun intrinsieke waarde, wordt het misschien tijd om deze aandelen te verkopen.

Lees meer: Value investering: waarom je het verkeerd aanpakt

Kennis

Voorts is het belangrijk om het bedrijf en de sector te kennen. Grote wijzigingen op niveau van het management of in de sector kunnen tekenen aan de wand zijn. Wanneer een staalreus een grote afzetmarkt vindt in grote groeiende economieën maar de groei stagneert er plots. Dan kan je verwachten dat dit op korte tijd een effect zal hebben op de beurscijfers. Je kan dus niet zomaar aandelen kopen en dan maar afwachten en kijken wat het geeft. Het nieuws wat volgen helpt je ongetwijfeld om een goede inschatting te maken.

Resultatenrekening

Daarnaast zijn er nog heel wat factoren die van invloed kunnen zijn. Hoe zit het met de winst? Hoe vergaat het de schulden? Zit de kasstroom wel nog goed? En wat zijn de plannen omtrent het uitkeren van de dividenden? Allemaal kleine of grote elementen die van invloed kunnen zijn op het aan- en verkoopgedrag van aandelen. Monitor ze regelmatig, en dat hoeft niet te betekenen dagelijks.

Lees meer: Hoe analyseer je de financiële toestand van een bedrijf?

Stel een verkoopprijs in

Voor de verkoop van aandelen kan je overigens op een eenvoudige manier een minimum- en maximumprijs instellen. Op die manier kan je verliezen minimaliseren en risico’s beperken. Je stelt voor jezelf vooraf een doel. Wanneer aandelen dit doel halen, dan ga je die automatisch verkopen. Maar nogmaals doe niets ongefundeerd. Verkopen omdat een aandeel stijgt en wil cashen, kan al even stom zijn als een aandeel verkopen omdat het daalt.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.