Dividendaandelen verkopen

Dividendaandelen koop je voor de lange termijn. Ze zijn bedoeld als generator van passieve inkomsten in je beleggingsportefeuille. Je houdt een dividendportefeuille eerder voor de jaarlijkse return van dividenden dan de eventuele koersgroei. Maar moet je ongeacht alles steeds vasthouden aan je dividendaandelen? Of komt er een moment wanneer je deze beter verkoopt?

Welke dividendaandelen zijn interessant?

Niet elk aandeel dat een dividend uitbetaalt kan je bestempelen als een dividendaandeel. Je koopt deze aandelen vaak voor de lange termijn. Daarnaast betaal je op dividenden een roerende voorheffing van 30%. Als een aandeel dus een jaarlijks dividend uitbetaalt van bijvoorbeeld 0,60% bruto, dan hou je daar ongeveer 0,40% netto van over. Ondanks het feit dat dit aandeel een dividend uitbetaalt, kan je dit niet beschouwen als een echt dividendaandeel voor je portefeuille.

Lees meerEen overzicht van de soorten dividenden

Mik voor dit type aandelen op minimaal 2,5% jaarlijks dividendrendement. De koers van deze aandelen is vaak niet de meest volatiele, maar een stabiele en gestage groei kenmerkt dit soort aandelen. Meestal zal je ook zien dat de bedrijven achter je dividendaandeel actief zijn op een ruime markt. Enerzijds door een groot marktaandeel in hun sector te hebben. Anderzijds door een breed aanbod aan producten of diensten aan te bieden. Een aantal voorbeelden zijn Engie, Coca-Cola, Proctor and Gamble, Novartis,…

Cashflows voor je cashcows

In de economie spreekt men van cashcows als deze een lage investering vragen en een grote opbrengst bieden. Als jij hoopt op een mooie cashflow uit je dividendaandelen, dan moet je ook op zoek gaan naar het type bedrijven dat je dit kan bieden.

Selecteer bedrijven met een gezonde hoeveelheid cash. Het is namelijk zo dat dividenden betaald worden uit de cashvoorraad van bedrijven. Een bedrijf met een gezonde hoeveelheid cash of stroom aan cash, zal dus beter in staat zijn dividenden te betalen. Bedrijven die stelselmatig minder cash aanhouden zullen sneller hun dividend laten zakken. Hou dit un het oog als indicator om je dividendaandelen van de hand te doen.

Dividend aristocraten

Dividend aristocraten betalen én verhogen jaarlijks hun dividend. Het zijn dit soort sterkhouders die een dividendportefeuille op niveau houden. Ga hoofdzakelijk op zoek naar dit type bedrijven. Van de echte dividend aristocraten bestaan er maar een honderdtal, hiervan zijn lijsten terug te vinden. Maar ook niet dividend aristocraten kunnen een mooi regelmatig rendement bieden.

Een duidelijk verkoopsignaal is het stelselmatig verlagen van het dividend. Als een bedrijf in moeilijkheden begint te komen of financiële druk ervaart zal het in eerste instantie gaan snoeien in zijn dividend. Dit signaal is als de kanarievogel in de mijn. Op korte termijn één tot twee dividendverlagingen? Doe dan dit aandeel van de hand. Desnoods kun je het later terugkopen.

Toekomstige investeringen

Maakt het bedrijf bekend dat het grote investeringen zal doen dan kan dit ook een verkoopsignaal zijn, investeringen zijn namelijk cashintensief. Het is echter belangrijk waarom deze investering worden gemaakt.

Heeft het bedrijf een te grote overschot aan cash en wil het dit aanwenden om uit te breiden, overnames te doen, of nieuwe producten te ontwikkelen? Dan kan je het aandeel gerust behouden.

Moet het echter investeren om te voldoen aan nieuwe wetgeving of om bijvoorbeeld mee te kunnen met de concurrentie? Dan staat het bedrijf voor onzekere tijden. Op de beurs bestaat één belangrijke regel: onzekerheid in bedrijfsvoering zorgt voor het verdwijnen van investeerders tot de storm is gaan liggen. Volg deze trend ook en stap eventueel opnieuw in het aandeel wanneer er meer stabiliteit is.

Durf dividendaandelen verkopen

Dividendaandelen worden gekocht voor de lange termijn. Het is echter niet de bedoeling om willens nillens aan deze effecten vast te houden. Hou bovenstaande signalen in het oog en durf verkopen als je twijfelt. Het gaat immers om het optimaliseren van je inkomsten. Voorzichtigheid is dus geboden.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.