Verdien geld met een langetermijnbelegging

Dat beurzen nogal dynamisch kunnen zijn, dat is iedereen bereid om erbij te pakken. Toch is een grote volatiliteit voor sommige beleggers nogal snel een reden tot grote nervositeit. En dat hoeft helemaal zo niet te zijn: wie een koop-en-houstrategie (buy-and-hold strategy) voor ogen heeft, houdt daar maar beter aanvast. Beleggen op lange termijn, kan je niet evalueren na een korte tijd Logisch als wat, maar sentiment durft al eens twijfel te zaaien in heel wat beleggersharten.

Of zo’n buy-and-hold de ideale strategie is, daar lopen de meningen nogal uiteen. Feit is wel dat je maar beter bij je plan blijft eens je er een start mee hebt gemaakt. Van koers veranderen uit een paniekreactie is nooit goed. Overigens: geen enkele emotie is een goede raadgever als het gaat om jouw beleggingen.

Actief beleggen, met heel wat koop-en verkoopbewegingen is maar zelden de goede keuze. Je botst op hoge kosten die vaak niet te compenseren zijn met een hoog rendement. Een langetermijnbelegging is dus een goed idee an sich. Wel met de voorwaarde dat je een solide belegging vindt én dat je er blijft aan vasthouden. Stockpickers, investeerders die op een systematische manier proberen na te gaan of een aandeel interessant is, halen niet per definitie hogere winsten binnen. Dus maak een wijze keuze en ‘stick to the plan’.

Handige tips bij langetermijnbeleggen

Langetermijnbeleggers zijn eigenlijk bijna de meest makkelijke beleggers van het hele pak. Ze hoeven zich het minst in te spannen en moeten enkel de tijd het werk laten verrichten. Helemaal je portefeuille vergeten is dan ook weer geen goed idee. De kunst is een goede afweging maken tussen niet te weinig en niet te vaak verifiëren van de stand van zaken. Wie te veel tijd spendeert met het opvolgen van koersen, zal sneller geneigd zijn om toch actie te ondernemen. En dan is er van langetermijnbeleggen al geen sprake meer.

Een tweede tip is: focus je niet op de producten die je hebt, maar op het plan. Een Langetermijnbeleggen kan ook gaan over het volhouden van een specifieke diversificatie van de portefeuille. Of van een welbepaalde methodiek. Het gaat niet zozeer om het vasthouden van een enkel aandeel. Elk aandeel heeft een bepaalde ‘ideale’ aanhoudperiode, maar ooit is ook die verstreken. Voor eeuwig, zoals een Warren Buffett, is voor een bescheiden belegger niet altijd de beste strategie. Als een bedrijf wissels doorvoert aan de top van het bedrijf, kan je misschien overwegen om er afscheid van te nemen.

Conclusie: bepaal een heldere strategie, ga daar voor en wijk er zo min mogelijk van af. Hou er ook niet blind aanvast en vergeet je gezond verstand niet te gebruiken. Op lange termijn stijgt een beurs altijd, dus maak je geen zorgen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.