Wed niet op één paard: de gouden regel van diversificatie

Een portfolio diversifiëren doe je met één belangrijke reden: zo weinig mogelijk risico lopen. Als een bedrijf slecht presteert of compleet faalt, biedt het feit dat je investeerde in meerdere bedrijven wat zekerheid. Zo verlies je niet alles in één klap. En toch kan investeren in teveel aandelen ook weer een risico vormen. We leggen uit waarom.

Al jouw eieren in één mandje is niet goed maar veel mandjes met telkens maar één ei, is ook niet optimaal. Op die manier loop je het risico dat jouw portfolio niet goed presteert en net dat willen we vermijden. Om een sterke, gebalanceerde portfolio met aandelen samen te stellen die het beter doen dan het marktgemiddelde moet je selectief te werk gaan.

We beginnen met een voorbeeld. Stel je even een portefeuille voor met 100 verschillende aandelen. Elk aandeel staat voor 1 procent van jouw geïnvesteerde kapitaal. Om jouw rendement te laten toenemen met 1 procent, zal één aandeel moeten verdubbelen in prijs. Om een rendement te halen van 11 procent (in de veronderstelling dat je 2 procent aan dividenden krijgt), moeten al 9 aandelen verdubbelen in prijs.

Heb je echter een portefeuille met 20 aandelen die elk 5 procent van jouw totale budget vertegenwoordigen dan liggen de kaarten anders. Gaan we even uit van dezelfde 2 procent winst via dividenden, dan heb je maar 2 aandelen nodig die verdubbelen in waarde als je die 11 procent rendement wil halen.

Zoals alles in het leven smacht ook een portfolio naar balans. Je zoekt een evenwicht tussen genoeg spreiding om het risico te beperken en niet teveel spreiding om voldoende rendement te halen. De beste diversificaties van aandelen vind je in portefeuilles met 20 tot 30 aandelen. Belangrijk is te zoeken naar aandelen die geen onderling verband hebben. Verschillende sectoren is al een goede start. Een portefeuille met Apple, Samsung en Foxconn is bijvoorbeeld geen goede portfolio. Ze opereren allemaal binnen eenzelfde sector en het risico is te groot.

De zes punten van een gediversifieerde portefeuille

  • Tussen 20 en 30 aandelen is ideaal
  • Investeer minstens 2 procent van jouw kapitaal in 1 aandeel. Minder dan 2 procent zal jou niet de potentiële winst opleveren die je wil.
  • Beperk de investering van één aandeel tot 5 procent van jouw portefeuille.
  • Bouw langzaam op tot die 5 procent en vlieg er niet meteen in.
  • Vermijd aandelen in dezelfde sector
  • Verhoog je investering niet omdat een aandeel in trek is. Dan ben je al te laat.

(bron: meetinvest.com)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.