Over het vriendelijke en vijandige overnamebod

Al verschillende toenaderingspogingen van Bpost ten opzichte van PostNL werden door die tweede afgewimpeld. PostNL bestempelde dat overnamebod als “ongevraagd” en “te voorwaardelijk”. In feite kunnen we dergelijke acquisities inderdaad opsplitsen in zijnde vriendelijk of vijandig..

Vriendelijk overnamebod

Bij een vriendelijke bod vindt er een overleg plaats tussen de bedrijven zelf. De bieder geeft daarbij aan enige interesse te tonen en heeft heel vaak al overleg gepleegd met de Raad van Bestuur. Op basis van dit overleg worden eigenlijk al een heel resem aan voorwaarden vastgelegd en weet de bieder al heel vaak wat zijn onderhandelingsmarge is. Na het voorleggen van het bod conform die afgesproken voorwaarden zal de Raad van bestuur de aandeelhouders vaak aanraden om het bod goed te keuren. Een en ander is uiteraard afhankelijk van de vorm van de vennootschap. Bij kleine familiebedrijven die zich bijvoorbeeld organiseren als een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid valt het bestuur en het aandeelhouderschap steeds samen, in feite is een vriendelijke aanpak hier dan ook de enige mogelijkheid.

Vijandig overnamebod

Kunnen we het bod van Bpost op PostNL we als een vijandig overnamebod bestempelen? Hier doet de ene onderneming inderdaad een bod op de aandelen van een andere onderneming zonder dat die tweede onderneming hier interesse in had. Alhoewel een vijandig bod, hoeft dit nog niet in een feitelijke overname te resulteren – maar kan het uiteraard wel. Zelfs indien de Raad van Bestuur aangeeft geen interesse te hebben in een overname en hier duidelijk niet over wil onderhandelen, wil dit nog niet meteen zeggen dat een overname echt van de baan is. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de aandeelhouders alsnog kiezen om hun aandelen te verkopen of zich collectief inzetten om de Raad van Bestuur te wijzigen door inschikkelijkere bestuursleden.

We halen opnieuw het voorbeeld aan van Bpost en PostNL. Vandaag staat het aandeel van PostNL op ongeveer 4,50 EUR. Bekijken we de evolutie van het aandeel van de afgelopen 5 jaar dan merken we dat deze waarde vrij goed is, zeker als we weten dat in 2013 de waarde nog slechts 1,56 EUR bedroeg. Toch is het mogelijk dat Bpost hier nog heel wat groeipotentieel in ziet. Zo zouden beide postbedrijven hun krachten kunnen bundelen om competitief te worden in het volledig gebied van de Lage Landen. Bpost ziet dus wel wat groeimarge en heeft een bod uitgebracht van 5,39 EUR per aandeel – een stuk hoger dan de werkelijke waarde, maar anderzijds slechts een fractie van de waarde zoals die was voor de economische crisis (toen viel de waarde van het aandeel op korte tijd terug van 16 EUR tot 5,6 EUR). De aandeelhouders voerden wel wat druk uit, maar ondanks die druk werd het bod alsnog afgewezen.

In bovenstaand voorbeeld is duidelijk dat een vijandige overname geen ver-van-ons-bedshow is. Had het overnamebod dat tikkeltje hoger geweest, waren de aandeelhouders misschien wel overboord gegaan en was de deal beklinken. Het moge duidelijk zijn dat vooral bij een lage koers een onderneming kwetsbaar wordt voor een vijandige overname.

Vriendelijk overnamebod Vijandig overnamebod
Raad van Bestuur Stelt zich positief op t.o.v. een overname Stelt zich afwijzend op t.o.v. een overname
De aandeelhouders Worden aangeraden in te gaan op het bod Worden gevraagd niet in te gaan op het bod
Rol aandeelhouders Beslissen om al dan niet in te gaan op het bod Kunnen aandelen verkopen of management vervangen
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.