Verdeling van aandelen in je portefeuille bepalen

In elke evenwichtige beleggingsportefeuille is er plaats voor aandelen en aandelenfondsen. Maar omdat aandelenkoersen nu eenmaal volatier zijn dan andere beleggingen zoals obligaties en vastgoed, én omdat jouw profiel als belegger mee evolueert met je leeftijd, zodat je risicoprofiel en je beleggingshorizon verandert, is het nuttig om regelmatig eens te herbekijken hoeveel gewicht aandelen in je portefeuille best vertegenwoordigen.

Al moet je ook goed beseffen dat het een utopie is om te denken dat je 0% aandelen in je portefeuille zal hebben aan de vooravond van een beurscrash en dat je portefeuille voor 100% uit aandelen zal bestaan als de koersen op een dieptepunt staan en van daaruit ongebreideld beginnen te stijgen.

Niemand beschikt over een glazen bol. De markten en de economie en het wereldgebeuren in het algemeen blijven hoogst onvoorspelbaar en dat heeft grote gevolgen voor de aandelenkoersen. Wie had bijvoorbeeld een jaar voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen ook maar één eurocent durven verwedden op een verkiezingszege van Donald Trump?

Lees meerWaar elke belegger schrik voor heeft: de Black Swans

Als belegger kan je bepaalde overtuigingen hebben, maar zekerheid op de beurs bestaat niet. Ook als je over het algemeen negatief staat tegenover aandelen is het trouwens aangewezen toch wat in aandelen te beleggen, om zo mee te kunnen profiteren van koersstijgingen die je misschien niet verwacht. Vergeet ook niet dat de de markten onderling heel sterk met elkaar verbonden zijn. Het is niet zo dat aandelen uit één regio of sector zullen stijgen terwijl de koersen van alle andere aandelen uit die regio of sector zullen dalen. Tijdens de crisis van 2008 en 2009 hebben sommigen nog wel de illusie proberen te wekken dat er sprake kan zijn van een loskoppeling van de economieën maar ondertussen is afdoende gebleken dat dit inderdaad niet meer was dan een illusie.

Lees meer: Wat is het verschil tussen financiën en economie?

Om voor jezelf te bepalen hoeveel gewicht aandelen in je portefeuille mogen vertegenwoordigen, raden de meeste specialisten aan om rekening te houden met drie pijlers: je eigen profiel, je overtuigingen over de verschillende markten en de mate waarin je een oordeelkundige selectie kan maken. Je profiel en je beleggingshorizon blijven het allerbelangrijkste. Want in aandelen beleggen doe je normaal niet als trader, maar voor de lange termijn. Je profiel moet dan ook zeker voor meer dan de helft doorwegen in de beslissing over het gewicht dat aandelen in je portefeuille mogen vertegenwoordigen. Sommige financiële specialisten maken hier zelfs gewag van 70%. Je overtuigingen over regio’s en sectoren komen altijd op de tweede plaats en pas daarna komt de specifieke aandelenselectie. Het is belangrijk om dat voor ogen te houden als je weer eens een “gouden tip” hoort in verband met aandelen. Alvorens de belegging te overwegen, moet je eerst kijken of ze bij je profiel en je overtuigingen past.

Besef dat het interessant is om het gewicht van aandelen in je langetermijnportefeuille regelmatig eens te analyseren en te herbekijken, maar laat je niet van de wijs brengen!

 

Geert Degrande

Geert Degrande is al 37 jaar actief als freelancejournalist, copywriter, blogger, vertaler en ghostwriter. Economie en finance en HR zijn zijn belangrijkste specialisatiedomeinen. Hij heeft als eindredacteur van Test-Aankoop Invest, als redacteur van CFO Magazine en FD Magazine en als redacteur van Logic-Immo ook ruime ervaring in de financiële- en de vastgoedwereld.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.