Umicore

Het bedrijf Umicore lijkt een frisse wind op de Belgische beurs. De geschiedenis van het bedrijf, ooit beter gekend als Union Minière, gaat echter ruim 200 jaar terug in de geschiedenis. Op vandaag ontpopt Umicore zich tot een wereldspeler op het vlak van recyclage van metalen en ontwikkeling van katalysatoren voor allerhande toepassingen. Een Belgisch bedrijf dat zeker een plekje verdient in de investeringsportefeuille van de duurzame en bewuste belegger.

De geschiedenis

Umicore ontstond meer dan 200 jaar geleden uit een coöperatieve van mijn- en smeltingsbedrijven. Honderd jaar later, begin jaren 1900, ontstond ook het bedrijf Union Minière, dat zich toespitste op mijnwerken. Vele overnames later was het bedrijf niet enkel meet de speler van weleer binnen mijnbouw en smeltingsactiviteiten maar een grote, steeds groeiende, onderneming.

Union Minière tegen de jaren ’90 uitgegroeid tot een geïntegreerd bedrijf met alle mogelijke takken, van mijnbouw tot smelten en verwerking van metalen. Begin jaren 2000 nam Union Minière een Duits bedrijf in katalysatoren voor de automobielsector over. Deze grote overname was het begin van een nieuwe richting voor het bedrijf en tevens ook de start van de nieuwe naam, Umicore.

Duurzaam en innovatief

Op vandaag staat Umicore hoofdzakelijk bekend omwille van het recycleren van metalen en edelmetalen uit oude toestellen. Gsm’s, laptops,… het zijn consumptiegoederen geworden en steeds wordt door consumenten gestreefd naar het nieuwste model. In deze toestellen zit een bron aan kwalitatieve metalen die ooit ontmijnd werden door de voorloper van Umicore en vandaag herwonnen uit de moderne toepassingen. Je kunt bijna spreken van het moderne ontmijnen.

Daarnaast is Umicore koploper in het ontwikkelen van katalysatoren voor de automobielsector binnen een duurzame context. Ze innoveren ook constant op het vlak van hergebruikbare batterijen voor industriële en particuliere toepassingen. Opslag van hernieuwbare energie wordt de uitdaging van de toekomst. Umicore spitst zijn onderzoek en ontwikkeling sterk toe op deze nieuwe markt.

Het bedrijf probeert een antwoord te bieden op de ecologische problemen van deze tijd. Namelijk het bewust omgaan met de grondstoffen die onze aarde ons biedt, het hergebruiken van deze materialen en het beperken van fossiele brandstoffen. In hun mission statement staan innovatie en duurzaamheid met stip op nummer één.

Beleggen in Umicore

Het bedrijf biedt mooie kansen voor de belegger die op zoek is naar een aandeel om voor langere tijd in portefeuille te houden. Met een dividend van ongeveer 1,80% krijg je sowieso een jaarlijkse return die hoger is dan het gemiddelde spaarboekje.

Daarnaast verwacht Umicore de komende jaren nog veel te groeien. Hernieuwbare energiebronnen, opslag van groene energie, elektrische wagens, huisbatterijen,… Umicore speelt een pioniersrol op wereldniveau in al deze groeisectoren. Wie zijn beleggingsportefeuille dus wil uitbreiden met duurzame bedrijven, mag Umicore zeker niet over het hoofd zien.

Het bedrijf kende de laatste jaren een gestage stijging, op tien jaar tijd verdubbelde zelfs de waarde van het aandeel. Umicore heeft op vandaag reeds zijn financiële doelen bereikt waar het op hoopte voor de komende twee jaar. Beleggers hebben dus honger naar meer en verwachten veel van deze speler.

Besluit

Onze Belgische Bel20 bevat enkele topbedrijven die op wereldniveau een grote rol spelen. Umicore is een bedrijf met sterke wortels in België maar met een wereldwijde, innovatieve voortrekkersrol. Het bedrijf recycleert belangrijke grondstoffen en zet ze om naar nieuwe, technische en duurzame toepassingen. De kennis en ervaring die het bedrijf heeft op deze markt zorgt ervoor dat het een speler is met potentieel die beleggers niet mogen onderschatten. Buy and hold is de boodschap voor deze Belgische onderneming. Geduld en geloof in een duurzame toekomst zullen beloond worden.

Lees meerHoe wordt de Bel20 samengesteld?

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.