Enkele tips voor wie wil beginnen met traden

Trading is een actieve manier om deel te nemen aan de financiële markt en wordt gezien als een uitstekend alternatief om je kapitaal in te beleggen nu de interesten op spaarrekeningen vrijwel verwaarloosbaar zijn. Je eigen baas zijn, van thuis uitwerken en een ongelimiteerd potentieel inkomen zijn maar enkele van de vele voordelen van een trader. Maar hoe zit het precies in elkaar?

Trading voor beginners

Het feit dat je geen opleiding of diploma nodig hebt zorgt ervoor dat iedereen kan beginnen met traden. Toch is het niet makkelijk om succesvol te zijn. Maar liefst 90% van de traders moeten er binnen het jaar noodgedwongen mee stoppen. Het ontbreekt hen vaak aan een goede strategie en een basiskennis trading voor beginners.

Lees meer: 3 beginnersfouten die beleggers wel eens maken

Charting

Charting betekent letterlijk het in kaart brengen van de financiële markt en is een van de belangrijkste peilers om succesvol te worden met het traden. Vandaag de dag kun je via de computer een overvloed aan informatie vinden over de financiële markt. Zo veel zelfs dat het moeilijk is om nog het bos tussen de bomen te zien. De belangrijkste data goed uitfilteren is dan ook noodzakelijk om snel en efficiënt te reageren als er zich een mogelijkheid voordoet. Met kleuren werken kan dan ook erg handig zijn om zowel research als je trading transacties aan te duiden.

Margin en leverage

Twee concepten die erg belangrijk zijn bij trading voor beginners zijn de termen margin en leverage. Margin is de Engelstalige term voor een lening die je aangaat om grotere tradingtransacties te kunnen uitvoeren. Op het geleende geld dient uiteraard een interest betaald te worden. Leverage gaat dan weer hand in hand met margin en betekent evenveel als de koopkracht die je nu hebt gekregen door het aangaan van die lening.

Populaire trading instrumenten

Traders richten zich voornamelijk op kleine bewegingen om winst te maken. Hiervoor zijn twee begrippen erg belangrijk: liquiditeit en volatiliteit. Waar het ene begrip wijst op het gemak om een bepaalde transactie uit te voeren duidt de ander op de snelheid waarmee de prijzen omhoog en omlaag gaan. Om een beeld te vormen van beide begrippen op een potentiële transactie wordt gekeken naar het Average daily trading volume, het gemiddeld aantal trades per dag.

Risico beperken

Het risico refereert naar de mogelijkheid om kapitaal te verliezen tijdens het traden. Het beperken van dit risico is dus een van de belangrijkste zetten van de trader. Er wordt dan ook niet zozeer gekeken naar hoeveel een trader kan winnen, maar hoeveel hij kan verliezen.

Geautomatiseerde strategie

Met een automatisch tradingsysteem kan je bepaalde voorwaarden ingeven waaraan een trade moet voldoen om automatisch uitgevoerd te worden. Een keer deze zijn ingesteld zal de computer automatisch op zoek gaan naar opportuniteiten. Enkele voordelen hiervan zijn dat de menselijke emoties worden genegeerd en iedere potentiële trade objectief wordt bekeken. Een nadeel kan echter het risico op een mechanisch gebrek zijn. Denk maar aan een stroomonderbreking.

Bijhouden van trades

Zoals bij iedere zaak is het belangrijk om een goed overzicht te houden in alles wat met je zaak te maken heeft. Zo hou je best je trading plan, de transacties die je maakt en een lijst met belangrijke financiële data bij.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.