Kan je beleggen met weinig geld?

Veel te lang werd gedacht dat beleggen voor een geprivilegieerde rijke klasse was. Dat is een denkfout want je moet niet wachten tot je rijk bent om te investeren. Als je ooit om rijk wilt worden, moet je wel investeren. Start dus met beleggen vóór je rijk bent. Nu kan je zeggen: “Maar ik heb te weinig geld om te beleggen”. Klopt niet, lees even mee.

Het zit zo: wie slim belegt, hoeft geen kapitaal ter beschikking te hebben. Je zet je weinig cash dat je hebt aan het werk, om meer euro’s te genereren op lange termijn. Hoe vlugger je er aan begint, hoe beter en wel hierom: investeren draait meer om tijd dan om geld. Hoe lang je het spel speelt, hoe waarschijnlijker het wordt dat je afklokt met een mooie winst. Zeven procent per jaar is toch een leuke bonus, niet?

Hoe vroeger je dus start met beleggen, hoe steviger de rendementen die je potentieel kan halen. Op hun beurt kan je die rendementen opnieuw gaan investeren, zodat die op hun beurt een rendement halen  Dat is de magie van de samengestelde interest. Een cumulerend effect zonder weerga. Geld wat je in oorsprong niet had, gaat nu zorgen voor rendement op nieuw geld. Daarom is het zo belangrijk om vroeg te beginnen.

Eenvoudig: wie begint met beleggen op z’n 22ste kan met minder startkapitaal meer winst maken dan iemand die pas begint op zijn 32ste levensjaar. Zie het als een beloning om op jonge leeftijd financiële verantwoordelijkheid te nemen. Ok! Je bent verkocht? Dan begin je er best als volgt aan.

Lees meer: Beleggen voor beginners: hoe starten?

Ken jouw investeringen

Hoewel het fijn is om een financiële achtergrond te hebben, moet je echt niet alle kleine kantjes van jouw aandelen kennen. Belangrijker is om te weten hoe je investeert. Daarom moet je jouw objectieven voor ogen houden: maximaliseren van jouw geld en liefst nog wat tijd uitsparen. De beste manier om dit te doen is het passief investeren. Dit type van investeren is behoorlijk eenvoudig en kostenefficiënt.

Vergeet de flitsende computerschermen en de tierende traders. In plaats van de aandelenmarkt te voorspellen en elke dag aandelen te kopen of te verkopen van individuele bedrijven, koop je beter een indexfonds. Hou die een eindje bij. Waarschijnlijk ga je niet stijf staan van de spanning wanneer je een indexfonds in portefeuille hebt, maar dat is net waarom het een betrouwbaar fonds is doorheen de tijd. 

Lees meer: Rijk word je door saai te investeren

Op de markt vind je heel wat verschillende indexfondsen terug. Sommigen verkiezen ETF’s omwille van hun extreem lage kosten en voordelen, anderzijds kunnen ook de verliezen snel oplopen. Wil je vooralsnog zelf een portfolio samenstellen, dan kan je nog aankloppen bij de online brokers. Die geautomatiseerde financiële adviseurs opereren aan een lage kost en bieden een kans tot introductie voor nieuwkomers op de markt. Kleine herinnering: je wil jouw kapitaal laten groeien en niet spenderen aan de (hoge) lonen van anderen.

Betaal jezelf eerst of schrap een uitgave

Mensen zeggen soms wel eens dat ze willen starten met beleggen maar dat ze er de centen niet voor hebben. Misschien moeten ze zich de bedenking maken of ze iets kunnen schrappen. Een persoonlijke boekhouding kan helpen om helderheid te scheppen. Een dagelijks belegd broodje vervangen door boterhammen, is mogelijk al een oplossing om wat meer financiële ademruimte te brengen. Probleem hierbij is de perceptie. Wat kan ik dan nog van leuks gaan doen, eten, beleven? 

Dan is het principe van “pay yourself first” of betaal jezelf eerst, vast een betere oplossing. Door jezelf eerst een bedrag toe te kennen aan het begin van een nieuwe maand, ga je extra je best doen om bepaalde doelen te halen. De voldoening die je dan ervaart, zal je aanzetten om nog beter je best te doen. 

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.