4 tips om paniek te vermijden na een beurscrash

What goes up must come down. Ooit krijg je af te rekenen met een beurscrash. Loop je mee in de meute en verkoop je snel of slaag je er in om kalm te blijven? Wat moet je doen om paniek op de beurzen te vermijden?

1. Verkoop enkel als het moet

Ok, de beurzen krijgen rake klappen en dat laat zich ook voelen in jouw portefeuille. Wie een lange beleggingshorizon heeft hoeft zich niet onmiddellijk zorgen te maken. Beurzen maken nu eenmaal golfbewegingen en je hebt tijd om te wachten. Wacht dus even weer de positief trend af. Die komt, net zoals de klap, vroeg of laat.

Lees meer: Wat te doen bij een beurscrash: haal diep adem en doe niets!

2. Slim verkopen boven haastig

Haast en spoed is zelden goed, gaat zeker op in een emotionele fase als een beurscrash. Bekijk jouw aandelen en financiële producten en verkoop met de nodige voorzichtigheid. Ga niet af op de rode cijfers maar kijk naar de veerkracht en effectieve waarde van de achterliggende bedrijven. Een crash kan een mogelijkheid bieden om jouw portefeuille kritisch tegen het licht te houden. Grijp die kans dan ook aan.

3. Focus opnieuw op de lange termijn

Zie tip 1 maar ga nog een stap verder. Gezien het feit dat beurzen zich altijd herstellen, is dit misschien wel het uitgelezen moment om koopjes te doen. Aandelen die goed presteren worden misschien meegesleurd door sentimenten waar ze geen deel van uitmaken. Probeer die momenten aan te grijpen om bij te kopen. De intrinsieke waarde van het bedrijf blijft dezelfde en de toekomst ziet er misschien heel goed uit.

Lees meer: Waarom langetermijnbeleggers winnaars zijn

4. Neem desnoods afscheid van een deel

Hou je het echt niet meer uit. Duurt die verdomde crisis nu veel te lang. Heb je het even niet helemaal meer op orde? Bepaal dan op voorhand hoeveel van jouw portefeuille je omzet in cash. Een quotum is geen slecht idee. Het levert je een beter gevoel op en vermijd een stommiteit. Dus waarom ook niet. Zo haal je de druk wat weg.

 

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.