TINC project Berlare Elicio

 Kwalitatieve aandelen voor een stabiel opgebouwde portefeuille, zijn ook in België te vinden. Een mooi voorbeeld hiervan is TINC, een investeringsmaatschappij met focus op het publieke belang. Een bedrijf dat een aandeel biedt met een stabiele tot groeiende koers en een aantrekkelijk dividend. TINC loopt in het oog als veilige haven voor defensieve beleggers die zich toch op de aandelenmarkt wagen. Past dit aandeel ook in jouw gediversifieerde portefeuille?

TINC oprichting

TINC is ontstaan uit een samenwerking van GIMV en Belfius die in 2007 de joint-venture TDP hadden opgericht. Het doel van TINC, volop The INfrastructure Company, is het opbouwen en beheren van infrastructuur met een focus op het publieke belang. Dit hoofdzakelijk in België, maar de investeringsmaatschappij heeft ook participaties in Nederland en Ierland.

Met het oog op groei, besliste het management dat er extra kapitaal moest ingebracht worden. In 2015 ging TINC naar de beurs. Het aandeel noteerde aan een koers van om en bij de 11 euro bij introductie. Sindsdien schommelt de koers van het aandeel tussen een prijsvork van ongeveer 11,50 euro en 13 euro. Het bedrijf heeft ondertussen al een nieuwe uitgifte gedaan om nog extra kapitaal op te halen en groei te blijven stimuleren. Dit heeft uiteraard in een verwatering van de bestaande aandelen geresulteerd.

TINC aandelenkoers en dividend

Het aandeel is absoluut niet volatiel. Aandeelhouders kopen dit aandeel ook niet voor de verwachtingen van een hoge koersgroei. Dit aandeel is het schoolvoorbeeld van een dividendaandeel. De totale politiek van het bedrijf is ook gericht op het genereren van stabiele cashflows eerder dan op het boeken van meerwaarde.

TINC betaalt een jaarlijks bruto dividend van 3,9%. Zelfs met de 30% roerende voorheffing die je in België betaalt, hou je nog een degelijk nettorendement over. Zeker als je de lage volatiliteit van het aandeel in beschouwing neemt. TINC kan als een defensief aandeel met relatief hoog rendement worden aangestipt. Het aandeel past binnen een veilig opgebouwde en gediversifieerde portefeuille.

Lees meer: Wanneer moet je dividendaandelen verkopen?

Investeringen

Het bedrijf focust zich voor investeringen hoofdzakelijk in gedeelde participaties. Zo is de investeringsportefeuille van TINC zeer gefocust op infrastructuur voor het opwekken van groene energie. Een aantal voorbeelden hiervan zijn de participaties in:

  • Solar Finance
  • Storm Ierland
  • Berlare Wind

Ook gaat TINC op zoek naar andere publiek-private samenwerkingen zoals investeringen in wegen, parkeergarages of openbaar voervoer. Een aantal voorbeelden hiervan zijn de participaties in:

  • Brabo I
  • Via A11
  • Via R4 Gent

Als laatste investeert TINC ook in private initiatieven. Bedrijven met grote vastgoed- en infrastructuurplannen met een private eigenaar maar een publiek belang. Een aantal voorbeelden hiervan zijn de participaties in:

  • De Haan Vakantiehuizen
  • DCInex Bioscoopsystemen

Inkomstenstructuur

De belegger in TINC groeit mee met het ritme van het bedrijf. TINC verkrijgt uit zijn gespreide participaties regelmatige cashflows. De opzet van het bedrijf is er zo op gericht dat aandeelhouders mede eigenaar zijn van al hun participaties. Als aandeelhouder profiteer jij dus ook van deze investeringen. Je krijgt deze cashflows als het ware doorgestort via hun jaarlijkse dividend. 

Het aandeel is geschikt voor wie op zoek is naar interessante dividenden en toch een laag risico. Daarnaast past het aandeel ook in de portefeuille van beleggers die denken in het publieke belang. Bouwen aan infrastructuur, groene energie of zorgwoningen voor ouderen, het zijn belangrijke participaties waar jij als aandeelhouder kunt aan bijdragen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.