Herkennen van trends bij een technische analyse

Een goede technische analyse is voor weloverwegen beleggers onmisbaar. Het kan ons helpen om een beleggingskeuze te maken, waarbij het herkennen van trends dan weer een belangrijke rol weet te spelen. Natuurlijk moeten we dan ook wel weten wat zo’n technische analyse juist is, welke trends er zijn en hoe we die trends bij een technische analyse kunnen herkennen. Dat het herkennen van trends niet eenvoudig is, dat staat vast.

Welkom in de wereld van de technische analyse

De technische analist tracht aantrekkelijke aandelen te ontdekken die een goede rendements- en risicoverhouding kennen. De technisch analist gaat niet graven in de onderliggende cijfers maar neemt aan dat andere beleggers dat reeds doen. De koerswaarde, gebaseerd op de vraag en de aanbod op de markt, stelt hem in staat om de marktinformatie te monitoren en te interpreteren.

Lees meerWat is technische analyse van aandelen?

Aangezien de technisch analist niet rechtstreeks in de cijfers hoeft te zoeken, is het van groot belang dat de verschillende trends juist worden opgemerkt en geïnterpreteerd. Een foutieve interpretatie van technische indicatoren kan nefaste gevolgen hebben voor het voorspelde rendement van een bepaalde belegging.

Welke trends zijn er?

Het herkennen van trends kan natuurlijk niet zonder te weten welke trends er zijn. Simplistisch weergegeven zijn er drie soorten trends te onderscheiden, namelijk:

  • De uptrend: hier stijgt de koers door de grote hoeveelheid kopers. Bij een uptrend is het moment aangekomen om het financieel instrument aan te schaffen.
  • De downtrend: hier daalt de koers door de grote hoeveelheid verkopers. Bij een downtrend wordt het aankopen van het aandeel afgeraden. Meer zelfs: je zoekt beter een ideaal moment uit om het aandeel van de hand te doen.
  • Consolidatie: de koers lijkt zich stabiel te houden rond een bepaalde waarde. Er is geen duidelijke richting. Er kan verkocht worden op de hogere niveaus en gekocht worden op de lagere niveaus. Veel beleggers stappen in dit geval over naar een fundamentele analyse om duidelijkheid te verkrijgen.

Natuurlijk brengen wij het verhaal wel vrij zwart-wit. Zo kan een downtrend bijvoorbeeld na verloop van tijd opnieuw een uptrend worden. Wanneer we ons enkel focussen op een technische analyse, zullen we zo’n interpretatie niet snel kunnen maken (alhoewel we verder enkele herkenpunten aangeven). Beter is het dan ook om de technische en fundamentele analyse uit te voeren en op basis hiervan een gerichte en objectieve keuze te maken.

Het herkennen van trends bij een technische analyse

Het herkennen van trends zou eenvoudig zijn mocht het enkel en alleen bestaan uit een stijgende, dalende of constante lijn. In de praktijk is dat zelden het geval. Highs, lows en impulsen lijken elkaar voortdurend af te wisselen. Hierdoor wordt het herkennen van trends een stuk moeilijker. Zeker zij die hun winst willen maximaliseren en willen beleggen bij het startschot van een uptrend, is het belangrijk om de pulsen en de nieuwe trend niet met elkaar te verwarren.

Om die reden hou je maar beter rekening met volgende tips:

  • Bekijk het steeds op langere termijn en laat je niet beïnvloeden door impulsen en retracements op korte termijn;
  • Als de retracement korter is dan de impuls, mag je aannemen dat er nog geen trendwijziging zal optreden. We blijven dan spreken van een up- of downtrend;
  • Wanneer zich bij een downtrend geen nieuwe bodemtrend vormt, kan deze aan het evolueren zijn naar een uptrend;
  • Wanneer zich bij een uptrend geen nieuwe top vormt, kan deze aan het evolueren zijn naar een downtrend;
  • De overgang van een trend start vaak eerst met een consolidatie.

Zoals je merkt is het herkennen van trends niet eenvoudig. Zeker in het geval van een consolidatie is het niet altijd even duidelijk of de koerswaarde zal evolueren naar een up- of downtrend. Om die reden raden wij altijd aan om zich niet louter te baseren op een technische analyse. Het herkennen van trends is een goed middel, maar toch vergelijk je het maar beter met financiële rapporten of beleggingsadvies uit vakbladen. Zo ben je pas echt zeker van je stuk.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.