Technische analyse tools

Er zijn meer dan honderd soorten technische analyses die je kunt loslaten op je beleggingsportefeuille. Denk maar aan alle stochastische variabelen, bollinger bands, volatiliteitsstudies,… Maar let op dat je steeds appelen met appelen vergelijkt. Kies maximaal vijf technische tools die je goed begrijpt en hou je aan deze strategie. Zo vergelijk je aandelen, trackers of valuta steeds op dezelfde basis. Met welke top vijf technische analyse tools kun je best aan de slag?

Moving average of voortschrijdend gemiddelde

Moving averages kan je als beleggers in alle soorten situaties gebruiken. Wil je als day trader aan de slag? Dan kan je de voortschrijdende gemiddeldes op korte termijn gebruiken. Maar ook voor wie op langere termijn wilt beleggen, kan kiezen om deze tool te gebruiken en de gemiddeldes van de voorbije weken en maanden analyseren om beslissingen te maken.

Beschouw het moving average als een benchmark om je aan- of verkoopmomenten te beslissen. Omdat we hier steeds het gemiddelde nemen van een bepaalde periode, worden eventuele extreme bewegingen gefilterd uit deze indicator.

Lees meerMoving average of voortschrijdend gemiddelde

Stochastische variabelen of RSI

Stochastische variabelen of de RSI (relative strength index) tonen aan wanneer een aandeel oververkocht (oversold) of onderkocht (underbought) is. Het is een interessante en flexibele tool om je beleggingsbeslissingen te helpen sturen.

Voor wie graag short gaat of eerder lange trades wil aangaan, deze tool past binnen elke portefeuillestrategie. De stochastische variabelen kunnen je zeer snel wijzen op een paar basisprincipes. Ga niet long als de stochastische variabelen wijzen op een overbought positie en ga niet short als ze wijzen op een oversold positie. Simpel, duidelijk en toe te passen binnen veel strategieën.

Volume

Een eenvoudige indicator, en wegens zijn eenvoud soms over het hoofd gezien. Volume en prijs zijn eigenlijk de basis van vele andere technische indicatoren. Zorg dus dat je het volume begrijpt van de effecten waarmee je overweegt te beleggen.

Je wilt zien wat er gebeurt met je effect. Hoeveel mensen, beleggers, zijn op dit moment actief met dit effect? Is dit een algemeen gemiddeld cijfer of blijken er juist opvallend veel beleggers actief te zijn op dit specifieke moment? Volume vertelt vaak veel over het sentiment dat rond een bepaald effect hangt. Gebruik dit algemene sentiment om de trends te bevestigen die andere technische indicatoren voorspelden.

ADX

Gebruik de ADX indicator om de sterkte van trends te bepalen. Het is geen technische analyse die je op zijn eentje gebruikt, maar eerder in combinatie met bovenstaande tools. Je gebruikt de ADX om de voorspellingswaarde van trends in te schatten die je aangegeven worden door je andere technische analyse tools.

Gebruik de ADX als een extra filter om een zo doordacht mogelijke beleggingsbeslissing te maken. Technische indicatoren staan niet op zichzelf en ADX is daar een zeer mooi voorbeeld van.

Fibonacci

Structureer je beleggingsbeslissingen zoveel mogelijk met grenzen. Dit hebben we ondertussen al een aantal keer aangehaald in dit artikel. Fibonacci lijnen zijn een extra manier om grenzen toe te voegen en voor jezelf het ideale in- of uitstapmoment te bepalen.

Fibonacci-lijnen zijn gebaseerd op een wiskundige berekening van de historische figuur Leonardo van Pisa. Hij ontdekte dat alles in de natuur verdeeld is volgens een specifieke verhouding. Alles beweegt, groeit en bestaat volgens deze verhoudingen. Zo ook aandelenkoersen. Omdat veel beleggingsbeslissingen op Fibonacci zijn gebaseerd, kan je ook met deze indicator het sentiment rond een aandeel gaan inschatten.

Gebruik een korf van technische analyse tools of indicatoren

Beleggen is geen exacte wetenschap en de ultieme voorspellende technische indicator bestaat niet. Gebruik deze indicators om je beleggingsbeslissingen zo accuraat mogelijk te maken. Beleg niet zomaar op gevoel. Gebruik bovenstaande tools om het ideale in- of uitstapmoment te isoleren in een steeds bewegende markt.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.