Vanuit een technische analyse van aandelen bestudeer je het historische verloop van aandelen. Om zo patronen te herkennen waarmee je een toekomstige koers kan bepalen. Wil je meer inzicht in hoe de technische analyse van aandelen werkt? Welke indicatoren gebruiken technische analisten? Hoe kan je trends herkennen? Of zelfs hoe je met een technische analyse kan handelen in aandelen? Lees dan zeker verder.
Wanneer we de koers van aandelen gedurende een langere periode volgen, dan is het opmerkelijk te noemen de deze koers vaak gestructureerd verloopt. Een aandelenkoers wordt niet alleen bepaald door de werkelijke waarde achter een bedrijf, maar ook door de toekomstverwachtingen. Bovendien spelen verwachtingen alsmede emoties bij de belegger ook een grote rol.
Wat is technische analyse?
Met een technische analyse van aandelen tracht men zo nauwkeurig mogelijk het koersverloop in de toekomst te bepalen op basis van historische informatie. Hogere of lagere bodems geven een goed beeld van de nieuwe te verwachten koers. Door het volgen van gekende koerspatronen heeft men soms een zekerheidsmarge van meer dan 80 procent dat de koers van aandelen zal stijgen of dalen.
De technische analyse is helemaal verschillende van de fundamentele analyse. Bij fundamentele analyse kijkt men naar de werkelijkheid: de huidige economie, winstcijfers van het bedrijf en het huidige management.
De technische analyse (TA) kijkt hier niet naar, en gaat uit van koersbewegingen in het verleden. Aandelenkoersen uit het verleden vergelijkt men met andere gegevens zoals historische omzet en de prijsontwikkelingen in het verleden. Het draait bij de TA dus puur om grafieken, cijfers en patronen van de koersverlopen. Op basis hiervan gaat een technische analist er van uit een vrij nauwkeurige voorspelling voor de toekomst te kunnen maken.
Trends in kaart brengen
Vaak laat een koersbeweging een bepaalde trend zien. Dit houdt in dat de koers van een aandeel zich gedurende langere periode opwaarts of neerwaarts beweegt. Deze koersbeweging kenmerkt zich door duidelijke toppen en bodems in de koersprijs. Aan de hand van deze informatie is vaak duidelijk te zien dat een nieuwe top aangeeft dat de koers weer zal gaan stijgen. Een nieuwe bodem geeft vaak het tegenovergestelde aan: de koers daalt wellicht nog verder. Uitgangspunt van een technische analyse is dat de geschiedenis zich in alles herhaalt, zo ook in koersbewegingen van aandelen.
Technische analyse kan weergegeven worden in een grafiek (chart) of uitgedrukt worden in cijfers (kwantitatief).
Chart analyse
De meeste beleggers geven de voorkeur aan chart: een visueel beeld zegt vaak meer dan duizend woorden. Door bepaalde koerspatronen te volgen kan men vaak met een zekere nauwkeurigheid voorspellen of de koers meer dan 10 procent zal stijgen of dalen. Voor beleggers geeft dit een zekerheid van ongeveer 80 procent.
Kwantitatieve analyse
Tijdens een kwantitatieve analyse maakt men gebruik van indicatoren. Deze indicatoren zijn in de vorm van bepaalde formules die op de koersdata wordt toegepast. Enkele van de meest gebruikte indicatoren zijn: RSI of relatieve sterkte index, MA of moving average, Bollinger bands.
Zelfvervullende voorspelling
Heel wat beleggers volgen het advies van een technisch analist. Wanneer een positief koopadvies wordt afgegeven, zal in veel gevallen de vraag naar het betreffende aandeel ook stijgen. Beleggers willen immers ‘de boot niet missen’. Door de stijgende vraag naar deze aandelen zal de prijs ook stijgen. Er is immers meer vraag dan aanbod en de verkopers kunnen hiermee hu verkoopprijs opdrijven.
Andersom kan het ook werken. Bij een verkoopadvies verkopen heel wat beleggers (soms hals over kop) hun aandelen verkopen. Het aanbod is groter dan de vraag en de prijs kan hierdoor erg sneller dalen. Een technische analyse kan hiermee dus een zelfvervullende voorspelling bereiken.
Het volgen van de technische analyse
Naast de fundamentele analyse is het voor iedere belegger aan te bevelen de technische analyse te volgen. Uit het verleden blijkt dat grote koersschommelingen zich vaker kunnen herhalen. Toch kan een koersbeweging van aandelen heel anders verlopen dan de technische analyse aangeeft.
Lees meer: Welke stappen voer je uit bij een technische analyse van een aandeel?
Marktcijfers, bedrijfscijfers alsmede verwachtingen van het bedrijf zelf kunnen voor een onverwachte koersverandering zorgen. Ook grote gebeurtenissen zoals een oorlog of een financiële crisis kunnen de aandelenmarkt naar beneden trekken. En bepaalde bullish patronen kunnen herkend worden in een analyse, zodat je tijdig kan reageren.