Stappen bij een technische analyse

Heel wat voorstanders van technische analyses gebruiken een trechteraanpak. Daarbij starten zij met een brede macroanalyse en dalen ze langzaam af om af te sluiten met een zeer gefocust microperspectief. Zo’n analyse kan ook jij maken met de volgende stappen.

Van generiek tot zeer specifiek, dat is de topdown manier van werken van heel wat technische analisten.

  • Een brede marktanalyse met de belangrijkste indices zoals de S&P500 of de Nasdaq.
  • Vervolgens sectoren onder de loep nemen om de sterkste elementen uit de groep te halen.
  • Om uiteindelijk individuele aandelen te analyseren.

De schoonheid van een technische analyse ligt in zijn veelzijdigheid. Omdat de principes van technische analyses universeel toepasbaar zijn kan je bovenstaande stappen toepassen met dezelfde theoretische achtergrond. Je hoeft geen economisch diploma te bezitten om een analyse van een indexgrafiek te maken. Grafieken zijn grafieken.

Lees meerAlles over de technische analyse

Het maakt niet uit of het een grafiek is over 2 dagen of 2 jaar. Het maakt niet uit of de grafiek een aandeel, een index of een grondstof weergeeft. De technische principes van ondersteuning, weerstand, trends, verhandeling en andere aspecten kunnen altijd toegepast worden op eender welke grafiek. Hoewel dit best eenvoudig klinkt, is een technische analyse geenszins eenvoudig. Succes vereist toewijding, studie en een open geest.

Analyse van een grafiek

Technische analyse kan zo eenvoudig of zo simpel zijn als je zelf wil. Onderstaand voorbeeld toont een vereenvoudigde versie. Aangezien we geïnteresseerd zijn in aandelen, leggen we de focus op de stier in de markt.

Trend

De eerste stap is om een trend te ontwaren. Een curve wordt afgezet op de grafiek, blijft de curve erboven dan is er een opwaartse trend.

Lees meerHerkennen van trends bij een technische analyse: hoe doe je dat?

Steun

Wanneer de markt al enkele dalingen achter de rug heeft, zonder onder een bepaalde waarde te dalen spreken analisten over een steun.

Weerstand

Wanneer de markt al enkele stijgingen achter de heeft, zonder boven een bepaalde waarde uit te stijgen spreken analisten over een weerstand.

Momentum

Het momentum, ook wel de Rate of Change genoemd, is een vergelijking van de beurskoers van x-aantal dagen. Aangezien geen rekening wordt gehouden met de verhandelde volumes is dit eerder een tradingindicator als een langetermijnindicator.

Koop/Verkoop druk

Voor aandelen en indices waar volumes over beschikbaar zijn, is er een indicator die gebruikt maakt van die volumes om de koop- of verkoopdruk te meten. Ligt de Chaikin Money Flow boven 0 dan is de koopdruk dominant. Gaat de waarde onder nul dan is de verkoopdruk dominant.

Relatieve sterkte

Ook deze indicator indiceert wanneer een koop- of verkoopmoment zich aandient. De slotkoers van deze dag wordt afgezet tegen die van de vorige dag. De som van deze verhoudingen over x-aantal dagen is de RSI-index of de relatieve sterkte. Eindigt de RSI 0 en 30 dan mag je dit als een koopsuggestie bekijken. Tussen 70 en 100 wordt geadviseerd om te verkopen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.