Moving average

Wereldwijd worden een aantal technische indicatoren dagelijks geconsulteerd om beleggingsbeslissingen te maken. Dit zowel door institutionele beleggers, maar ook particulieren kunnen best af en toe aan de slag met technische analyse. Je hoeft geen doorwinterde daytrader te zijn om de techniek van het voortschrijdend gemiddelde of moving average te gebruiken.

Simple versus exponential moving average (MA)

De twee meest populaire MA’s zijn het eenvoudige MA en het exponentiële. We spreken van een voortschrijdend of moving gemiddelde omdat we bij beleggen steeds uitgaan van een specifieke periode. Bij de berekening van de MA’s wordt gekeken naar de sluitingskoersen van een aandeel over de laatste 20, 50 of 200 dagen. Dit zijn de meest populaire periodes die worden gebruikt voor analyses.

Het simple MA neemt dan bijvoorbeeld de laatste 20 sluitingskoersen van een aandeel, telt ze allemaal op en maakt hiervan het gemiddelde. Dit getal wordt elke dag opnieuw berekend, op die manier kan je een grafiek van het 20-daags gemiddelde opmaken. Deze grafiek teken je vervolgens op de grafiek van de aandelenkoers.

Het exponential MA zal ook het gemiddelde nemen maar zal telkens iets meer belang hechten aan de meest recente koersen. Het is in die zin een iets vertekend gemiddelde dat iets meer wordt beïnvloed door het heden. Het is dus iets reactiever dan het simpele voortschrijdend gemiddelde.

Deze lijnen hoef je uiteraard niet zelf te berekenen en te tekenen. Vele banken en online brokers bieden uitgebreide tools om je aandelenportefeuille technisch te analyseren.

Lees meerDe sterktes van een technische analyse

Hoe interpreteren

Op zich is de techniek heel eenvoudig. De koers van het aandeel zal geneigd zijn om naar het gemiddelde te tenderen. Op die manier kun je koop- of verkoopopportuniteiten gaan detecteren. De mate waarin de grafiek van het MA scherper of vlakker wordt zal ook het momentum gaan voorspellen.

Gebruik de MA grafiek als een steun- of weerstandsgrafiek. Heb je interesse in een aandeel en ligt de koers beduidend onder zijn MA? Dan kan dit een koopmoment betekenen. Vliegt de koers daarentegen hoog boven zijn MA? Dan kan dit duiden op een overwaardering en is een correctie in de maak.

Afhankelijk van jouw beleggingsbedoelingen ga je kiezen voor een MA met een langere of kortere looptijd. Ben je op zoek naar investeringen op middellange en lange termijn? Dan heeft het geen zin om technische analyses te maken aan de hand van een MA van 20 dagen. Kies hier eerder voor 200 dagen. Omgekeerd kies je ook beter voor een kortlopende MA bij daytrading of beleggingsbeslissingen op korte termijn.

Lees meerHoe word je een daytrader?

Behavioral finance

Je kunt technische analyse ook gaan opvatten als behavioral finance. Hou er rekening mee dat het exponentiële voortschrijdend gemiddelde één van de meest gebruikte technische indicatoren is. Grote institutionele spelers kunnen de koers beïnvloeden. Wanneer zij grote orders gaan plaatsen zal dit een versterkende invloed hebben op de prijs van het aandeel dat ze kopen of verkopen. Als zij hun beleggingsbeslissingen gaan baseren op deze technische indicator, dan zou jij dat beter ook doen.

Zoek je favoriete beleggingsfonds en ga na wat de belangrijkste posities zijn waarin het belegt. Volg deze aandelen in een virtuele portefeuille en hou de technische indicatoren zoals het moving average in het oog. Op deze manier kun je je posities gaan opbouwen als jouw favoriete institutionele spelers en inspelen op de golven van de markt.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.