Candlesticks lezen

Wanneer je actief bent in de beleggerswereld en ook in de wereld van cryptocurrency heb je vast wel eens van candlesticks gehoord. Het lezen van candlesticks hoort thuis bij een technische analyse van het onderliggende affect. Wil je er meer over weten, lees dan verder.

Wat zijn candlesticks?

Wanneer je meer inzicht wilt in een valutapaar, kun je candlesticks gebruiken. Candlesticks zeggen veel, maar je moet wel weten hoe je ze moet lezen. Ze geven informatie over of je moet kopen of juist moet verkopen.

Lees meerWat is technische analyse van aandelen?

Hoe lees je candlesticks?

Candlesticks
Candlesticks

Het is niet zo moeilijk om aan de hand van candlesticks informatie over de koers aan de weet te komen. Candlesticks vertellen namelijk veel meer dan de koerslijn. De candlestick is beperkt tot een bepaalde periode. Wat deze periode is, hangt af van wat het tijdbestek is waarop je de grafiek met de candlesticks analyseert.

Groene sticks laten een stijging zien en rode sticks laten een daling zien.

Het woord ‘open‘ zegt iets over de openingsprijs. Vanzelfsprekend zegt het woord ‘close‘ iets over de sluitingsprijs. ‘High‘ geeft het hoogste punt binnen de periode aan en ‘low‘ het laagste punt. Het uiteinde van de stick laat zien wat het prijsbereik binnen een bepaalde periode was.

Wanneer de candlestick groen is, begint de stick altijd beneden en sluit deze altijd hoger. Bij een rode negatieve stick is dat precies andersom.

Wat voegen candlesticks toe?

Candlesticks kunnen verschillende dingen aangeven. Ze kunnen voortzetting aangeven, wat zegt dat de trend zonder problemen wordt voortgezet. Ook een trendomkering is af te lezen. Candlesticks kunnen ook aangeven dat de kopers en verkopers besluiteloos zijn en niet weten of je het valutapaar nu moet kopen of verkopen.

Lees meerHerkennen van trends bij een technische analyse: hoe doe je dat?

Bullish continuation bar

De voortzetting wordt aangegeven door middel van een bullish continuation bar. Deze bar is het sterkst wanneer de ‘open’ het dichtst bij het laagste punt ligt en de ‘close’ bij het hoogste punt. Dit geeft aan dat de prijs op dezelfde dag niet is teruggezakt.

Bullish engulfing bar

Bullish engulfing bar
Bullish engulfing bar

De trendomkering wordt aangegeven door middel van de bullish engulfing bar. Dit is te zien aan twee bars. De eerste van deze twee bars laat een neerwaartse beweging zien. De stick volgt deze bar, maar toont aan dat de neerwaartse beweging wordt geweigerd. Er moet hier sprake van een bullish bar zijn en de de eerste bar moet worden doorbroken door de ‘high’ en de ‘low’ van de bar die er na komt. Deze trendomkering laat zien dat de kopers eerst in de meerderheid waren en dat ze nu in de minderheid zijn, waardoor de kopers winnen. De trendomkering omgekeerd is een bearish engulfing bar.

Besluiteloosheid wordt aangegeven door middel van inside bars. De bars passen dan precies binnen de al bestaande ‘high’ en ‘low’. Het is dan niet te voorspellen welke kant de koers op gaat. Je hoeft hierbij niet naar de kleuren van de bars te kijken. Na deze bars kan er een beweging omhoog en omlaag volgen.

Andere bars

Naast bovenstaande bars, zijn er ook nog train tracks, twin towers en doji bars. De eerste twee geven een reversal aan, de laatste wijst op besluiteloosheid.

Railway tracks

Railway track candlestick
Railway track candlestick

Railway tracks zijn twee bars. Binnen deze bars is de opwaartse beweging geweigerd. De bars zijn symmetrisch aan elkaar en dat betekent dat de ‘highs’ en ‘lows’ ongeveer naast elkaar liggen. Vaak gaat de koers na train tracks omlaag.

Lees meerWelke stappen voer je uit bij een technische analyse van een aandeel?

Twin towers

Waar bij de Train Tracks sprake is van een ‘high’, is bij de Twin Towers sprake van een ‘low’. De Twin Towers zijn het omgekeerde van de Train Tracks. De kans is daarom ook groot dat na de Twin Towers de koers gaat stijgen.

Doji bars

Doji candlestick
Doji candlestick

Doji bars laten zien dat de koers daarna omhoog en omlaag kan gaan. De ‘open’ en ‘close’ liggen op ongeveer dezelfde hoogte. Doji bars geven besluiteloosheid aan. Zoals al eerder gezegd, maakt de kleur van de bar bij besluiteloosheid weinig tot niets uit.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.