Bollinger bands

Een populaire tool die bij technische analyse vaak wordt gebruikt zijn de Bollinger Bands. De formule die bedacht werd door de Amerikaanse, financieel analyst John Bollinger. Bollinger Bands helpen je de toekomstige beweging van een financieel instrument te bepalen. Zeker interessant voor wie zijn portefeuille op een eerder technische manier wilt gaan benaderen.

Technische analyse

Beleggers maken gebruik van verschillende types van analyses voor de keuze van het geschikte aandeel, de beste grondstof of meest interessante vreemde valuta voor hun portefeuille. Bij fundamentele analyse ga je een dieper onderzoek doen naar het bedrijf of financieel instrument zelf. Wat zijn de economische invloeden erop? Zijn er toekomstige investeringen of politieke beslissingen die de koers kunnen beïnvloeden, etc.

Lees meerAnalyseren is een must: fundamentele en technische analyse

Bij technische analyse ga je echter uit van ruwe cijfers en statistieken. Aan de hand van gegevens uit het verleden, cijfermateriaal, en grafieken spoort technische analyse trends op. Beter nog, vaak proberen beleggers trends te voorspellen met behulp van deze statistische tools. Een populaire tool zijn de Bollinger Bands.

Lees meerWat is ‘technische analyse’ van aandelen?

Bollinger Bands gebruiken

De Bollinger Bands bestaan uit twee lijnen waartussen de koers van het gevolgde financieel instrument loopt. De tool gebruikt de standaard afwijking, of volatiliteit van het financieel instrument als basis. Vandaar zal je Bollinger Bands zien smaller en breder worden. De periode waarin de koers wordt geïnterpreteerd hangt af van de opzet van de gebruiker. Voor beleggingen op langere termijn ga je ook beter langere periodes interpreteren dan voor korte trades.

De koers zal hoofdzakelijk binnen de twee Bollinger Bands noteren. Op dit moment spreken we van een normale situatie en hoeft er niet te worden gehandeld. Zeker wanneer men op dit moment het effect in portefeuille heeft en er een opwaartse trend is, dan hou je best dit effect bij.

Wanneer de koers van het gevolgde financieel instrument echter begint uit te breken en door één van de banden snijdt, dan kan dit duiden op een kentering. Het kan voor de oplettende belegger een koop- of verkoopmoment aanduiden.

In- en uitstappen

Wil je je portefeuille echt zeer serieus nemen en geen buy and hold posities innemen maar als een echte trader te werk gaan? Zorg dan dat je perfect de trends begrijpen die Bollinger Bands aantonen. Hou ook notities bij van je ingenomen posities en waarom je net op dat specifieke moment je positie hebt ingenomen. Veel online brokers bieden de mogelijkheid om notities te maken bij de effecten die je in portefeuille hebt. Gebruik deze tools zodat je je winsten kunt optimaliseren en je verliezen kunt beperken.

Afhankelijk van de strategie die je wenst te volgen, kopen of verkopen, zal je de koers in het oog houden wanneer hij de Bollinger Band doorsnijdt in de richting die jij wenst. Indien je wilt instappen, dan moet de koers volledig door de onderste Bollinger Band snijden. Dit duidt namelijk op het bereiken van een minimumkoers. Optimaal winst nemen doe je dus in de omgekeerde richting, wanneer het aandeel door de bovenste Bollinger Band snijdt.

Voorzichtigheid geboden

Technische analyse heeft in het verleden zijn strepen verdiend. Wereldwijd gaan dagelijks vele beleggers aan de slag met deze indicatoren om hun beleggingsbeslissingen te maken. Technische analyse is echter geen exacte wetenschap. Bij beleggen kan nooit gesproken worden over zekerheden. Technische indicatoren en Bollinger Bands zijn een hulpmiddel, geen blind te volgen spel.

Lees meerHerkennen van trends bij een technische analyse: hoe doe je dat?

Gebruik deze Bollinger Bands en andere indicatoren in combinatie met een algemene kennis van de markt en economie. Probeer indien mogelijk ook steeds een minimale fundamentele analyse te doen van de financiële instrumenten waarin je belegt. Voorbereiding is de sleutel voor een winstgevende beleggingsportefeuille.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.