Superstar Bedrijven

Goldman Sachs kwam laatst met een nieuw onderzoek op de proppen dat de zogenaamde superstar firms in de kijker plaatst, tijdens de huidige crisis tussen de Verenigde Staten en China. De aandelen van dit type bedrijven zouden meer resistent zijn tegen handelsoorlogen en crisissen op de beurs. Wat maakt van een bedrijf een superster en is deze selectie ook geschikt voor jouw aandelenportefeuille?

Superstar bedrijven

Strikt genomen kan een superster bedrijf gezien worden als de leider in zijn sector. Het is een bedrijf dat het leeuwendeel van de inkomsten in een bepaalde sector binnenrijft. Je kunt het als volgt bekijken: als de markt voor frisdranken 100% is, en Coca-Cola heeft hiervan bijvoorbeeld 35% in handen, dan is Coca-Cola het superster bedrijf binnen zijn sector. 

Opgelet dit geldt uiteraard alleen als de overige 65% verdeeld zijn over vele andere bedrijven. Je hoeft dus niet noodzakelijk minstens de helft van de markt te bezitten, zolang je maar in verhouding het grootste deel met voorsprong bezit. En zeker wanneer je aandeel als bedrijf op deze markt nog blijft groeien, ben je een topper.

Ook landen of steden kunnen als supersterren worden beschouwd. Je kunt op zich niet rechtstreeks in een bepaald land of stad beleggen. Als investeerder of ondernemer kan je je echter wel in deze regio’s vestigen om een stevige afzetmarkt te hebben. Het is iets moeilijker om te gaan bepalen als een stad deze status krijgt. Vandaar dat we ons in dit artikel focussen op deze bedrijven.

Lees meer: We zijn niet slim genoeg om een beurscrash te voorzien

Aandelenselectie

Banken gaan prat op deze definitie en stellen dat je je aandelenportefeuille best hoofdzakelijk uit dit type supersterren samenstelt. Ze zouden voor een constante groei en een gemiddeld laag risico zorgen. Dankzij hun grote invloed op hun sector bepalen zij ook trends en zelfs prijszetting.

Supersterren hebben vaak gelijkaardige karakteristieken. Zo zie je dat ze heel veel investeren in onderzoek en ontwikkeling. Soms zelfs twee tot drie keer meer dan andere bedrijven in hun sector. Daarnaast verdelen ze hun producten niet enkel op de eigen thuismarkt maar hebben ze een grote internationale afzetmarkt. Ze proberen ook blijvend te groeien en investeren consequent geld in deze groei en verspreiding van hun producten.

Is deze definitie oude wijn in nieuwe zakken? Honderden artikels en boeken werden reeds geschreven over de selectie van kwalitatieve aandelen. Telkens wat verpakt in een nieuw kleedje, maar uiteindelijk steeds hetzelfde resultaat. Want ook via deze selectie komen de populaire namen van vaak besproken aandelen naar boven drijven.

Een kleine selectie voorbeelden van superstar firms

Welke bedrijven vallen nu onder deze supersterren? Vele zijn goed gekend omdat we er dagelijks mee in contact komen. Een portefeuille samengesteld uit alle sectorale sterren zou gegarandeerd succes opleveren voor de belegger op lange termijn. Grote kans dat je één van deze aandelen reeds in je portefeuille hebt:

  • Alphabet (63% van de markt in handen, 100.000 werknemers): Het moederbedrijf van Google is een absolute koploper in zijn markt.
  • General Electric (51% van de markt in handen, 283.000 werknemers): Wereldspeler op het vlak van technologie, elektronica en diensten.
  • General Motors (48% van de markt in handen, 170.000 werknemers): Eén van de grootste spelers op de automarkt. Toch enige voorzichtigheid inbouwen. Opgepast, zelfs een mastodont als General Motors is in een recent verleden uit een diep dal gekropen. In 2009 diende General Motors een Chapter 11 in om zich te beschermen tegen schuldeisers. De Amerikaanse overheid hielp het bedrijf overleven. Andere supersterren in de autosector zijn Volkswagen en Toyota. 
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.