Industrieel magazijn - Stag Industrial

Thuislevering van pakjes is niet meer weg te denken uit onze huidige levensstijl. Zeker in de Verenigde Staten is deze manier van shoppen al helemaal ingeburgerd. Om hierop in te spelen als belegger kan je aandelen kopen van bedrijven als Amazon, Ahold of Aliexpress. Minstens even interessant zijn bedrijven die als ondersteunende factor werken in deze miljardenindustrie. STAG Industrial, een Amerikaans vastgoedbedrijf richt zijn pijlen alvast op deze pakjesrevolutie.

Het bedrijf STAG Industrial

Stag is een Amerikaans bedrijf uit Boston dat investeert in vastgoed. Zoals de naam van het bedrijf het zelf zegt focust de groep zich op industriële panden in heel Amerika. Zijn vastgoedportfolio, van om en bij de 400 domeinen, bestaat voor ongeveer de helft uit fabrieksgebouwen. De andere 200 gebouwen die het bedrijf onder management heeft, bestaan uit magazijnen en logistiek vastgoed, naar Amerikaanse normen. 

De huurcontracten lopen allen minstens vijf jaar. Het grootste risico dat het bedrijf voor zichzelf ziet is het “single-tentant-risk“. Hiermee bedoelt STAG Industrial dat het per gebouw/domein slechts één bedrijf heeft dat huurt. Er is dus een grotere kans op leegstand van één van hun panden als een huurder afhaakt of bijvoorbeeld betalingsproblemen kent. Om dat op te vangen proberen ze hun panden te verhuren aan bedrijven over verschillende sectoren heen. 

Het voordeel aan deze verhuurstrategie is spreiding in hun portefeuille. Door op zoek te gaan naar vastgoed in het middensegment kan STAG Industrial met zijn budgetten verschillende panden en domeinen aankopen in quasi alle Amerikaanse staten. Het bedrijf richt zich liever op de brede markt dan met enkele megapanden veel huurders aan te trekken.

Aandelenkoers en dividend

STAG Industrial heeft een zeer aantrekkelijke dividendenpolitiek. Zo keert het ongeveer 5% jaarlijks bruto-dividend uit aan zijn aandeelhouders. Het dividend wordt uitgekeerd in maandelijkse betalingen. Zeker interessant voor wie op zoek is naar een regelmatige cashflow. Hou als Belgisch belegger rekening met de dubbele taxatie, je houdt netto ruim de helft over van dit dividend.

In het verleden betaalde de vastgoedreus een hogere yield. Nominaal krijgt de belegger nog steeds hetzelfde dividend als pakweg vijf jaar geleden, maar procentueel is dit gezakt. Dit omdat de aandelenkoers stelselmatig is gestegen. Wie dus hoofdzakelijk op zoek is naar een dividend aristocrat, een bedrijf dat zijn dividenden stelselmatig laat stijgen, is bij STAG Industrial niet op de juiste plaats.

Diversificatie

Ben je als belegger op zoek naar bedrijven die investeren in logistiek vastgoed, een mooi dividend uitkeren en een stabiele koersgroei kennen? Dan is Stag Industrial niet de enige oplossing. Het aandeel is zeker een interessante toevoeging als diversificatie, ook al omdat het aandeel noteert in US Dollar en een relatief hoog dividend uitkeert. Spreiding is steeds belangrijk in elke beleggingsportefeuille, kies voor een geografische spreiding, op het vlak van valuta en sectoraal.

Lees meer: 3 Amerikaanse aandelen met maandelijkse dividend

Liever een dergelijk bedrijf, maar iets dichter bij huis? WDP of Warehouses De Pauw is een Belgische onderneming met een focus op logistiek vastgoed en diversificatie naar kantoren. De meeste panden bevinden zich in België met een uitbreiding naar Nederland en Duitsland. Het bedrijf betaalt een jaarlijks bruto dividend van ongeveer 3,3%, éénmalig uitbetaald.

Ook VIB Vermoegen AG, een Duitse concullega van WDP is het onderzoeken waard. Het bedrijf bezit ongeveer 65% logistiek vastgoed, de overige 35% is verdeeld over hoofdzakelijk winkels en enkele kantoren. Het bedrijf betaalt ruim 2% dividend, wat relatief laag is voor een vastgoedconcern. De aandelenkoers echter kent al jaren een regelmatige groei. Niet voor cashflowbeleggers maar wel voor wie zekerheid wil inbouwen in zijn beleggingsportefeuille.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.