Shorten van aandelen

Ben je er ooit van overtuigd dat een aandeel op het punt staat te kelderen en op zoek naar een manier om hier van te profiteren? Heb je ooit in een bear markt je portfolio in waarde willen zien stijgen? Beiden zijn mogelijk dankzij het shorten van aandelen, of short selling.

Short selling

Wanneer een belegger long gaat op een investering, betekent dit dat je een aandeel hebt aangekocht met het vertrouwen dat dit aandeel in prijs zal toenemen in de toekomst. Wanneer je short gaat op een investering, anticipeer je een daling van de prijs.

Lees meerWat is beleggen? Lees onze uitgebreide definitie

In dat geval verkoop je in feite een aandeel dat je niet bezit. Hierbij leen je het aandeel van je bank, een andere bank of een klant van je bank die het aandeel wel bezit. Bij verkoop ontvang je de opbrengst. Maar je zult de short wel op een gegeven moment moeten sluiten door de verkochte aandelen terug te verkopen en terug aan je bank te leveren.

Wanneer de prijs daalt, kan je de aandelen voor een lagere prijs terugkopen dan wat je voor de eerdere verkoop ontvangen hebt. Je maakt dan winst op het verschil.

Echter, is het aandeel meer waard geworden, zul je het aandeel voor een hogere prijs moeten aankopen. In dit geval maak je verlies.

Voorbeeldberekening

Om de potentiële opbrengsten en risico’s van het shorten inzichtelijker te maken, hebben we een voorbeeldje uitgewerkt:

Een belegger gelooft dat het aandeel XYZ dat op dit moment voor € 40 verhandelt wordt in prijs zal dalen, dus leent 200 aandelen en verkoopt deze. De belegger is nu 100 aandelen XYZ ‘short’ omdat hij deze verkocht heeft zonder deze zelf te bezitten. De eigenaar zal de aandelen in kwestie op of voor een afgesproken moment terug willen.

Presenteert XYZ een week later dramatische resultaten en daalt het aandeel naar € 35? Dan zal de belegger 200 aandelen XYZ kunnen kopen voor € 7.000 en het verschil tussen de opbrengst en aankoopprijs als rendement in eigen zak kunnen steken. Hier zullen nog wel commissies en rentes van afgetrokken worden, maar het rendement is voor een dergelijke korte periode significant.

Presenteert XYZ echter verrassend goede resultaten en stijgt het aandeel naar € 60? Dan zal de belegger zijn geleende aandelen moeten teruggeven door voor € 12.000 200 stuks XYZ te kopen. Omdat de eerdere verkoop maar € 8.000 opleverde, verliest de belegger € 4.000.

De risico’s van shorten

Het shorten van aandelen wordt in sommige kringen gezien als een zeer agressieve manier van beleggen die enkel door geharde investeerders wordt gehanteerd die graag de bedrijven die ze shorten zien omvallen. Het is echter vooral een zeer risicovolle strategie. De trend van de markt is op lange termijn altijd positief (indien voldoende lang). Daarnaast is er theoretisch geen limiet op de waarde van een aandeel. Dit betekent dat het bijbehorende risico bij het shorten van een aandeel ook geen limiet kent. Dit hangt immers samen met de grootte van de eventuele stijging van het aandeel.

Lees meerBegrijp het risico van elke investering die je maakt

De Beleggersgids Redactie
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

TAGS
,
Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *