Shorten van aandelen

Ben je er ooit van overtuigd dat een aandeel op het punt staat te kelderen en op zoek naar een manier om hier van te profiteren? Heb je ooit in een bear markt je portfolio in waarde willen zien stijgen? Beiden zijn mogelijk dankzij het shorten van aandelen, of short selling.

Short selling

Wanneer een belegger long gaat op een investering, betekent dit dat je een aandeel hebt aangekocht met het vertrouwen dat dit aandeel in prijs zal toenemen in de toekomst. Wanneer je short gaat op een investering, anticipeer je een daling van de prijs.

Lees meerWat is beleggen? Lees onze uitgebreide definitie

Shortselling, ook wel bekend als short gaan, gaat over de verkoop van effecten die je niet in bezit hebt, om zo te profiteren van een dalende beurskoers. In andere woorden, short shelling gaat over de verkoop van een effect dat niet het eigendom is van de verkoper, maar waarvan beloofd wordt dat dat geleverd wordt.

Hierbij leen je het aandeel van je bank, een andere bank of een klant van je bank die het aandeel wel bezit. Dit aandeel komt van de effectenmakelaar van een van de klanten van het bedrijf of van een andere beursvennootschap. Bij verkoop ontvang je de opbrengst. Maar je zult de short wel op een gegeven moment moeten sluiten door de verkochte aandelen terug te verkopen (de zogenaamde dekking) en terug aan je bank of effectenmakelaar te leveren.

Winst of verlies met shorten

Wanneer de prijs daalt, kan je de aandelen voor een lagere prijs terugkopen dan wat je voor de eerdere verkoop ontvangen hebt. Je maakt dan winst op het verschil.

Echter, is het aandeel meer waard geworden, zul je het aandeel voor een hogere prijs moeten aankopen. In dit geval maak je verlies.

In de meeste gevallen, kan je de short selling lang vasthouden. Echter wordt er alleen interest verrekend over de margin-rekeningen. Dit betekent dat op lang termijn een short sell alleen maar meer geld kost. Bovendien kan je door de lener gedwongen worden om de aandelen terug te kopen. Makelaars kunnen niet verkopen wat ze niet hebben, dus je moet met nieuwe aandelen komen die je uit kan lenen, of je moet ze dekken.

Voorbeeldberekening

Om de potentiële opbrengsten en risico’s van het shorten inzichtelijker te maken, hebben we een voorbeeldje uitgewerkt:

Een belegger gelooft dat het aandeel XYZ dat op dit moment voor € 40 verhandelt wordt in prijs zal dalen, dus leent 200 aandelen en verkoopt deze. De belegger is nu 100 aandelen XYZ ‘short’ omdat hij deze verkocht heeft zonder deze zelf te bezitten. De eigenaar zal de aandelen in kwestie op of voor een afgesproken moment terug willen.

Presenteert XYZ een week later dramatische resultaten en daalt het aandeel naar € 35? Dan zal de belegger 200 aandelen XYZ kunnen kopen voor € 7.000 en het verschil tussen de opbrengst en aankoopprijs als rendement in eigen zak kunnen steken. Hier zullen nog wel commissies en rentes van afgetrokken worden, maar het rendement is voor een dergelijke korte periode significant.

Presenteert XYZ echter verrassend goede resultaten en stijgt het aandeel naar € 60? Dan zal de belegger zijn geleende aandelen moeten teruggeven door voor € 12.000 200 stuks XYZ te kopen. Omdat de eerdere verkoop maar € 8.000 opleverde, verliest de belegger € 4.000.

De risico’s van shorten

Het shorten van aandelen wordt in sommige kringen gezien als een zeer agressieve manier van beleggen die enkel door geharde investeerders wordt gehanteerd die graag de bedrijven die ze shorten zien omvallen. Het is echter vooral een zeer risicovolle strategie. De trend van de markt is op lange termijn altijd positief (indien voldoende lang). Daarnaast is er theoretisch geen limiet op de waarde van een aandeel. Dit betekent dat het bijbehorende risico bij het shorten van een aandeel ook geen limiet kent. Dit hangt immers samen met de grootte van de eventuele stijging van het aandeel.

Lees meerBegrijp het risico van elke investering die je maakt

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.