Wat is short gaan en hoe werkt dat precies? Om je daar wat meer over te leren, word je in een vogelvlucht meegenomen in de aandelenwereld. Zo kom je alles te weten over shortselling en het nemen van shortposities. Klaar?

 In dit artikel hebben we het over de volgende belangrijke stappen:

  • Het kopen van een aandeel
  • De soorten rekeningen
  • Short selling en de koop en verkoop van aandelen

Het kopen van een aandeel

Wanneer jij een aandeel koopt, koop jij een stukje van een bedrijf. Het kopen en verkopen van aandelen kan via een effectenmakelaar gebeuren, maar ook via en bedrijf. De effectenmakelaar (een soort indirecte persoon) is de meest gebruikte vorm. De effectenmakelaar fungeert als tussenpersoon tussen de investeerder en de verkoper en krijgt een vergoeding voor het verlenen van deze diensten.

Het opzetten van een rekening

Wanneer je een effectenmakelaar inzet, moet je wel een account hebben. Dit account wordt opgezet is een cash-rekening of een margin-rekening.

Een cash-rekening verplicht jou om over genoeg liquide middelen te beschikken, zodat je aandelen / effecten kan kopen. Via een cash rekening kan je niet handelen op krediet. Dit resulteert erin dat je een bepaald aantal posities mag kopen afhankelijk van het bedrag dat op jouw rekening staat. Op deze manier kan jij nooit meer uitgeven dan wat je aan liquide middelen hebt.

Bij een margin-rekening hoef jij je niet aan bepaalde regels te houden. Met een margin-rekening kan je op krediet handelen. Dan leen je dus geld van Interactive Brokers. Met het geleende bedrag kan jij in effecten / aandelen investeren. De aangekochte effecten fungeren als onderpand.

Short selling en de koop en verkoop van aandelen

Wanneer een belegger voor een langere tijd gaat investeren, betekent het dat hij gelooft dat het aandeel in waarde zal stijgen. Echter, indien een belegger voor korte termijn investeert, houdt dat in dat hij anticipeert op een daling van de beurskoers. Wanneer de beurskoers laag is, dan vallen de prijzen van de effecten lager uit.

Lees meer: Wat is shorten van aandelen?

Shortselling, ook wel bekend als short gaan, gaat over de verkoop van effecten die je niet in bezit hebt, om zo te profiteren van een dalende beurskoers. In andere woorden, short shelling gaat over de verkoop van een effect dat niet het eigendom is van de verkoper, maar waarvan beloofd wordt dat dat geleverd wordt.

Wanneer je short een aandeel verkoopt. Dan zal de makelaar het aan jou lenen. Dit aandeel komt van de effectenmakelaar van een van de klanten van het bedrijf of van een andere beursvennootsschap. De aandelen worden verkocht en de opbrengst wordt bijgeschreven op jouw rekening. Vroeg of laat moet je de short sluiten door hetzelfde aantal aandelen terug te kopen (de zogenaamde dekking) en deze terug laten keren naar jouw effectenmakelaar.

Als de prijs daalt, dan kan je de effecten terugkopen met een lagere prijs. Zo genereer je winsten. Alleen wanneer de koersen van de aandelen stijgen, moet je ze terugkopen tegen een hogere prijs. Dit resulteert in verliezen.

In de meeste gevallen, kan je de short selling lang vasthouden. Echter wordt er alleen interest verrekend over de margin-rekeningen. Dit betekent dat op lang termijn een short sell alleen maar meer geld kost. Bovendien kan je door de lener gedwongen worden om de aandelen terug te kopen. Makelaars kunnen niet verkopen wat ze niet hebben, dus je moet met nieuwe aandelen komen die je uit kan lenen, of je moet ze dekken.

De Beleggersgids Redactie
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

TAGS
, ,
Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *