Royal Dutch Shell

 Royal Dutch Shell is een Nederlandse topper waarvan de komende maanden tot jaren veel verwacht wordt. Het olieverwerkende bedrijf had de laatste jaren wat achterstand opgelopen ten opzichte van zijn concullega’s. Deze schade haalt het nu volop in. De verwachting van de olieprijs groeit steeds. Dit mede onder invloed van de onrustige politiek in Iran en Venezuela, twee landen die grote producent zijn van het zwarte goud. Daarnaast begint China stelselmatig weer aan zijn groeiverhaal, dat een tijdje stil lag, te sleutelen. Deze elementen, naast vele andere, zullen al sterk in de kaarten spelen van Royal Dutch Shell.

Dividendkanon

Royal Dutch Shell betaalt een hoog dividend, een politiek die ze sinds enkele jaren hebben opgestart. Recent lieten het bedrijf op een presentatie weten deze uitkering aan zijn aandeelhouders te laten bestaan. Beter nog, het bedrijf wil het dividend zelfs nog doen groeien de komende vijf jaar. Met een jaarlijkse yield van 6% past Shell in een goed gespreide dividendenportefeuille.

Het dividend wordt op kwartaalbasis uitgekeerd, iets wat beleggers gericht op cashflow alvast een extra troef vinden. Naast dit mooie dividend liet Royal Dutch Shell ook weten hun huidige inkoopprogramma van aandelen ook verder te zetten. Zo willen ze vanaf eind 2019 hun dividend optrekken, dankzij de extra cashflow die wordt vrijgemaakt. 

Olieprijs

De stijgende olieprijs is ook een boost voor dit bedrijf, waarvan olie uiteraard de core business is. Bedrijven die actief zijn in de ruime sector rondom olie, ontginning, transport en verkoop, zijn zeer gegeerd onder beleggers momenteel. De komende jaren verwacht men nog een grote stijging van de olieprijs.

Er zijn op wereldniveau politieke spanningen of zware onrust in een aantal landen die veel olie produceren. Er is een risico dat deze productie door de spanningen kan terugvallen. Daarnaast worden vanuit de groeilanden weer positieve signalen uitgestuurd. Na een tijdje van status quo, zetten deze landen weer en groeibeweging in. Beide elementen zorgen voor een schaarste van het aanbod aan olie, wat de olieprijs doet stijgen. Sterke bedrijven zoals Shell kunnen hiervan mee profiteren.

Lees meer: Hoe inspelen om de verwachte stijging van de olieprijs?

Investeringen

Het aandeel kende de laatste jaren een licht stijgende koers. In een recente verklaring gaf Royal Dutch Shell aan een nieuwe wind door zijn bedrijfsvoering te laten gaan. Ze gaan aan de slag met een sterke besparingsronde. Het bedrijf ziet mogelijkheden om overbodige kosten te schrappen en kan daarbij zijn balans tot 25% kosten opschonen.

Daarnaast zal het met de vrijgemaakte gelden niet enkel zijn inkoopprogramma verderzetten, maar ook de investeringen verhogen. Het bedrijf wil hiermee de concurrentie bijbenen. Royal Dutch Shell zal tussen 2020 en 2025 ook scherper inzetten op alternatieve energiebronnen. Olie blijft voorlopig een koploper op wereldniveau, maar in het Westen komt er steeds meer vraag naar alternatieven. Shell wil niet achterblijven op deze trend en wil zijn infrastructuur voor de opwekking van alternatieve energie, steeds verder uitbreiden.

Kortom

Royal Dutch Shell is ontwaakt uit zijn winterslaap. Het bedrijf moest dringend werk maken van een opschoning van zijn kosten en zijn investeringen nieuwe wind inblazen. Uit hun laatste persberichten en presentaties lijkt Shell een nieuwe energie te hebben gevonden. Dit zorgt voor mooie opportuniteiten voor aandeelhouders die op zoek zijn naar een sterkhouder in hun portefeuille. Dit belooft niet alleen een stevig dividend, waar nog extra marge op zit. Een koersstijging van het aandeel wordt voor de komende jaren zeker ook verwacht. Een topper voor elke gediversifieerde aandelenportefeuille.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.