Vrouwen kiezen voor robotadviseurs

Robotadviseurs brengen heel wat teweeg in de wereld van vermogensbeheer. De kans dat hun aandeel en invloed nog zal toenemen is zeer reëel. Bovendien vormen ze een concurrentiële uitdaging voor de traditionele financiële adviseurs. Deze digitale platformen met een lagere kostprijs, zijn een aantrekkelijk alternatief voor beleggers en investeerders met een passievere aanpak. Opvallend genoeg zien we een andere benadering door vrouwen.

Vrouwen vinden de keuze tussen een robotadviseur en een expert van vlees een bloed geen evidente keuze. Mannen en vrouwen jagen vaak verschillende investeringsdoelen na. Daarbij houden vrouwen ervan om zich te omringen met raden en adviezen terwijl mannen liever solo slim spelen. Een Amerikaanse studie wees uit dat ruim 37 procent van de mannen zich zeer capabel voelen om zware financiële beslissingen te nemen. Bij de vrouwen lag dit met amper 22 procent beduidend lager.

Vrouwelijke investeerders vinden het zeer belangrijk om alle aspecten van een investering af te wegen. Zo ook de beslissing om in zee te gaan met een menselijke adviseur al dan met een robotadviseur. We kijken even naar de voor- en nadelen voor vrouwen die beslissen om met een adviseur in zee te gaan.

Lees meer: 3 redenen waarom vrouwen betere investeerders zijn dan mannen

Wat robotadviseurs aantrekkelijk maakt voor vrouwelijke beleggers

Robotadviseurs hebben heel wat positieve eigenschappen. Een absoluut voordeel wanneer je met een robotadviseur in zee gaat, is gemak. Deze digitale dienstverlener scant jouw portfolio maar schetst evenzeer een profiel van jou als belegger. Hoeveel risico kan je aan en wat is jouw budget? Een robotadviseur kan daar een perfecte inschatting van maken en jouw beleggingen in één lijn brengen met jouw profiel. Dankzij een computeralgoritme haalt de robotadviseur net alle menselijke aspecten uit elke beslissing. Geen emotie en vooral veel minder werk zorgen voor een grotere opbrengst en een lagere kost.

Voor vrouwen die hun geldzaken niet graag bespreken met een vreemde, is zo’n robotadviseur uiteraard een zegen. De helft van de vrouwen die actief beleggen spraken nog nooit met een adviseur van hun financiële instellingen. Zeventien procent geeft schromelijk toe dat ze geen gesprek dus aan te vragen omdat ze zich geïntimideerd voelen. In hetzelfde onderzoek kwam naar voor dat één op de drie vrouwen tijdsgebrek inriep om te kiezen voor een robotadviseur. Een laat de snelheid nu net een van de absolute pluspunten zijn van een digitale adviseur.

Robotadviseurs kunnen vrouwelijke beleggers ook meer aanspreken omdat ze klaarblijkelijk minder vertrouwen hebben in hun beleggingsinzicht. 55,3 procent van de vrouwen gaf aan dat hun kennis beneden het gemiddelde ligt. Door deze bescheiden instelling missen ze vaak heel wat interessante opportuniteiten. Mannen staan heel wat steviger in de schoenen want amper een kwart durft toe te geven dat ze niet genoeg kennis hebben.

Lees meer: Beheren robotadviseurs straks jouw geld?

Toch hoeft jouw bankadviseur nog niet te vrezen

Ondanks alle voordelen zijn er ook nadelen verbonden aan de geautomatiseerde adviseurs. Bij een verandering van jouw levenssituatie is het voor een robotadviseur niet eenvoudig om daarop in te pikken. Wanneer je echtgenoot komt te sterven is het voor een gewone adviseur nogal wiedes dat je portfolio opnieuw wordt overwogen. Een robotadviseur maakt die menselijke reflex niet. Een ander pluspunt voor de adviseurs van vlees en bloed is het contact. Heel wat vrouwelijke beleggers vinden het belangrijk om een depersonaliseerde service en een warme communicatie te krijgen.

Samengevat is de keuze tussen robotadviseurs en traditionele financiële adviseurs voor vrouwelijke beleggers eentje met voor- en nadelen. Ook in de ogen van de vrouw is er geen perfecte adviseur. De sleutel om dé beste adviseur te vinden is een analyse van jouw investeringsstijl, risiconiveau en budget.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.