Saai investeren rendeert

Saai staat meestal garant voor niet goed. Laat het nu net voor investeerders een pluspunt zijn. Leren denken als een miljonair en zo jouw rendementen een ferme boost geven zonder gebruik te maken van exotische (lees: risicovolle) investeringsstrategieën, daar gaat het om. De meest succesvolle investeerders houden van het KISS-principe: Keep It Short and Simple.

De meeste miljonairs vertrouwen niet op een of andere complexe strategie om hun weelde op peil te houden. Meer dan 75 procent van de doorsnee miljonairs portfolio’s bestaat uit een banale mix van aandelen, obligaties en vastgoed. Exotischere beleggingen zoals kunst zijn verhoudingsgewijs heel wat minder populair. Amper 5 tot 7 procent van de welgestelden hun geld gaat naar deze alternatievere manier van beleggen. Verrassend genoeg staan ook deze hoge inkomens niet te springen om te investeren in een hedgefonds. Amper één op acht toont interesse voor deze vorm.

Zoveel verschil met een ordinaire belegger is er dus niet. Waarom presteren miljonairs dan aanzienlijk beter dan die nietige investeerder? Standvastigheid! Ze houden vast aan hun strategie ongeacht de bokkensprongen van beurzen, bedrijven of zelfs landen. Niets slaat hen uit hun lood. Ze zetten door met het doel helder voor ogen. En toch hebben ze oog voor detail. Details die hun rendement schade kunnen berokkenen.

“Vandaag verwacht je beter rendementen tussen de anderhalf en de 4 procent dan de gemiddelden uit het verleden”, aan het woord is Hal Ratner, hoofd van de research voor Morningstar. Een gebalanceerde portefeuille met 60% in aandelen en 40 procent in obligaties rekent beter op een rendementen van 5 procent dan op een return van 8,6 procent zoals in het verleden.

Passief is goed

Een op de drie miljonairs met een nettowaarde van 5 miljoen of meer investeren in ETF’s. Vooral de beperkte kosten zijn een aantrekkingspool. Maar wat weten de rijken meer dan jij of ik? Een analyse bracht aan het licht dat passief beheerde fondsen zoals indexfondsen of ETF’s beter presteren dan actief beheerde fondsen. Op de lange termijn halen die “passieve” fondsen dankzij de lagere kosten die ermee gepaard gaan.

Temper jouw enthousiasme

Wie mee wil deinen op de golven van wat hot en trendy is, houdt beter rekening met ondermaatse prestaties. Morningstar becijferde dat je zo 2,5 procent rendement mis loopt. Wie koopt en vasthoudt aan zijn plan, zal op lange termijn veel beter presteren. Is dit saaier en minder avontuurlijk? Absoluut, maar daar gaat het niet nu eenmaal niet om.

Bovendien kan je uit deze aanpak ook jouw huishouden beter beheren. Volgens onderzoek aan de universiteit van Frankfurt slagen ook huishoudens er beter in om hun geld te beheren met een plan en wat doelen voor ogen.

Saai beleggen is met andere woorden bewust beleggen met een nadrukkelijke focus op de kosten. Kan je de kosten beperken, dan vergroot jouw rendement. Kan je geld beheren zonder schrik of euforie, dan vergroot jouw rendement. Kan je beiden, dan is de sky the limit.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.