Wat beïnvloedt het rendement van een aandeel?

Sommige beleggingen bieden een duidelijk vooruitzicht. Op die datum krijg je zoveel rendement op dit bedrag. Maar niet zo voor aandelen. Het onzekere van het rendement op aandelen houdt heel wat mensen weg van de aandelenmarkt. Vier factoren zijn belangrijk bij het bepalen van het rendement van een aandeel.

1. De waardestijging

Een aandeel verkopen aan een hogere prijs dan wat je ervoor betaald hebt, daar draait het op de aandelenmarkt om. Een waardestijging van de aandelen levert jouw winst of rendement op. Een daling van een aandeel waarbij je goedkoper moet verkopen dan je gekocht hebt, levert een minwaarde op. Iets wat je absoluut wil vermijden.

2. Het dividend

Een winstdeelname of dividend wordt bij sommige aandelen uitgekeerd. Een dividend kan enkele keren per jaar of jaarlijks uitgekeerd worden. Hoeveel het dividend bedraagt wordt intern bepaald. Factoren zoals winst en toekomstige investeren hebben een invloed op de grootte van een dividend. Heel wat beleggers focussen zich op aandelen met een groot dividend.

Lees meer: Welk type dividend past bij jou?

3. Kosten en belastingen

Bij aandelentransacties, zowel het kopen als het verkopen, horen kosten. Niet alleen de beurstaks wordt geheven maar ook een vergoeding voor de financiële instelling wordt aangerekend. Hoeveel die kosten bedragen hangen af van bank tot bank. De beurstaks is een vast bedrag. Ook op de dividenden moeten belastingen worden betaald. Deze dividendbelasting bedraagt 27 procent.

4. Wisselkoersevolutie

Uiteraard hebben ook de verhoudingen van de verschillende valuta een invloed op het rendement. Wie aandelen op de Amerikaanse markt koopt, zal daarvoor een aantal dollars moeten neertellen. Verkoop je die enige tijd later opnieuw, dan zal de meerwaarde ook uitgedrukt zijn in dollar. Om die te innen wordt dit omgezet in euro en de wisselkoers euro dollar zijn dus van toepassing op het rendement.

Voorbeeld:

Wie een aandeel van 1000 euro koopt betaalt daarop koopkosten bij de bank. Stijgt het aandeel naar 1100 euro en besluit je te verkopen dan is worden daarop verkoopkosten en een beurstaks geïnd. Op de 100 euro winst betaal je voorlopig nog geen meerwaardebelasting. Maar gedurende de looptijd ontving je wel een dividend van 100 euro, daar betaal je wel 27 procent op. Uiteindelijk hou je van jouw verkocht aandeel van 1100 euro misschien nog 1050 euro over na aftrek van alle kosten.

Lees meer: Een rendement berekenen doe je zo

Moraal van het verhaal: hou rekening met alle kosten, taksen en valutawijzigingen voor je een rendementsberekening uitvoert.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.