Vastgoedaandelen en vastgoedfondsen

Wie gelooft in de vastgoedmarkt maar niet altijd het kapitaal, de tijd of de interesse heeft om zelf een pand aan te kopen, kan nog altijd investeren in papieren vastgoed. Vastgoedbeleggingen in de vorm van fondsen of aandelen haalden de afgelopen vijf jaar aantrekkelijke rendementen. Om jouw kapitaal te verstevigen kunnen vastgoedaandelen en -fondsen een absolute meerwaarde betekenen. Toch is er een aanzienlijk verschil tussen de twee: een overzicht.

Allereerst willen we benadrukken dat het papieren en stenen vastgoed geen of-of-verhaal moet zijn. Je hoeft de keuzen niet te maken tussen een pand en een vastgoedaandeel- en fonds. Beide kunnen een belangrijk segment zijn in een gediversifieerde portefeuille. Uiteraard is dit niet voor iedereen weggelegd en moeten er vaak keuzes gemaakt worden. Maar de ene optie sluit de andere allerminst uit.

Vastgoedaandelen

Met een gemiddeld jaarrendement van ongeveer 10 procent over de laatste vijf jaar presteerden de GVV’s (gereglementeerde vastgoedvennootschappen) best goed. Voor heel wat GVV’s ligt het rendement nog hoger, maar het gemiddelde wordt gedrukt door de invloed van Cofinimmo en Befimmo. Deze twee GVV’s opereren in de zware Brusselse kantoormarkt. Niet echt de meest evidente markt op dit moment.

De GVV’s hebben als handicap of voordeel, afhankelijk hoe je het bekijkt, hun reglementering. Zo mag een GVV maximaal 20 procent van zijn aandelenportefeuille richten op 1 bepaald pand. Met andere woorden een GVV bestaat minimaal uit 5 verschillende units. Deze bescherming is er niet alleen om kleine en middelgrote rampen te vermijden maar helpt de belegger ook. Door deze diversificatie is er minder risico en krijg je per definitie een spreiding wanneer je in een GVV stapt.

De aankoop van een GVV komt met een transactiekost conform de Brusselse beurstarieven. Bij een online broker worden er dan weer instapkosten aangerekend. De beheerskost van een GVV is afhankelijk van het vennootschap. Als laatste kost waar je mee moet afrekenen wanneer je investeert in GVV’s: de beurstaks. Zowel bij aan- als verkoop geldt een tarief van 0,09 procent.

Vastgoedfondsen

De fondsen die zich focussen op vastgoed presteerden de afgelopen vijf jaar nog beter dan de vastgoedaandelen. Opvallend detail: fondsen die zich concentreren op Belgisch vastgoed doen het minder goed dan hun soortgenoten met een specialisatie in Europees vastgoed. Fondsen zijn sowieso al zeer divers maar door nog eens te beleggen in verscheidene categorieën op verschillende continenten, krijg je een zeer dynamisch fonds met zeer goede resultaten tot gevolg. Waar een GVV minimaal 5 panden in portefeuille heeft, zien we vaak tientallen elementen binnenin 1 fonds.

Een instapkost voor een vastgoedfonds bedraagt ongeveer 2 tot 5,5 procent. Hoe beter jouw fonds echter presteert, hoe kleiner deze kost wordt in vergelijk met jouw investering. Doorgaans neemt naar mate de tijd vordert, een fonds in waarde toe. Hoe groter het rendement, hoe kleiner het aandeel kosten. Daarnaast moet je ook nog beheerkosten betalen. Je mag rekenen op 1 à 1,5 procent per jaar.

Bij de aankoop van een vastgoedfonds rekent men geen beurstaks aan. Bij de verkoop van een vastgoedfonds kan men echter 1,32 procent aanrekenen indien het een fonds zonder dividenden betreft. Een fonds dat dividenden uitkeert, een distributiefonds, moet geen taks betalen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.