Ontsnappen aan de beurstaks kan niet langer

Opnieuw wordt de Belgische belegger geviseerd. Na het debacle van de speculatietaks is het nu de roerende verheffing die aangepakt wordt. Een verhoging van 27 naar 30 procent betekent een exacte verdubbeling op 5 jaar tijd. Bovendien sluit de overheid de achterpoortjes om de beurstaks te omzeilen.

Vanaf 2017 heeft het geen zin meer om aandelen te verhandelen via een buitenlandse broker. De modaliteiten zijn nog niet volledig duidelijk maar wellicht zal de inning van de taks gebeuren via een aparte aangifte. Hoe dit in zijn werk zal gaan, daarvoor is het nog even koffiedik kijken. Buitenlandse brokers staan alvast niet te trappelen om die taks te innen bij hun klanten. Ze hebben immers geen verantwoording af te leggen aan de Belgische overheid. Toch rekent de overheid op een extra 30 miljoen euro.

Roerende voorheffing verdubbelt op 5 jaar tijd

Of deze maatregel het gat in de begroting kan helpen dichtrijden is nog maar de vraag. De verwachting van inkomsten via de speculatietaks werd alleszins grondig overschat. Deze omstreden taks blies een gat van 54 miljoen euro in de begroting. De opbrengst uit de beurstaks daalde met 71 miljoen euro en de nieuwe speculatietaks bracht amper 17 miljoen euro op tijdens de eerste acht maanden van 2016. Noch de overheid, noch de beleggers werden hier gelukkig van. Dit betekent echter niet dat de overheid de belegger nu met rust laat. Een nieuwe hervorming staat al in de steigers.

Lees meer: Alles wat je wil weten over de speculatietaks 

Voor de vierde keer in vijf jaar wordt de roerende voorheffing opgetrokken. In 2011 werd nog 15 procent op dividenden en rente geëist, nu is dit inmiddels 27 procent. De kans is reëel dat het binnen afzienbare tijd 30 procent wordt. De regering hoopt om hiermee een extra 385 miljoen euro binnen te rijven.

 

(bron: De Tijd)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.