Ordertypes - Stop Loss

Als je via je bank of rechtstreekse online broker een order invoert krijg je een resem aan ordertypes. Marktorder, limietorder, stop-loss order en stop-limiet order. Maar hoe zie je het bos door de bomen? Elk ordertype heeft zijn voor- en nadelen en kan je gebruiken in verschillende situaties. Waar moet je rekening mee houden en welk ordertype kies je best voor jouw beleggingsstrategie?

Marktorder

Het meest eenvoudige en snelle ordertype is een marktorder. Je koopt meteen aan marktprijs zonder enige extra voorkeur. Vanaf het moment dat je het order doorgeeft kom je op de kooplijst terecht en wordt je order uitgevoerd aan de prijs die op dat moment geldt.

Marktorders zijn snel en hebben voorrang op limietorders. Bij aandelen met een groot volume kan je bijna stellen dat een marktorder zal uitgevoerd worden aan de prijs die op dat moment als koers wordt geafficheerd. De goedkoopste aandelen worden steeds eerst aangekocht of de duurste eerst verkocht waardoor je op dat moment de meest interessante gemiddelde prijs zult hebben.

Limietorder

Bij een limietorder kies je ervoor om je aan- of verkoop wat meer te gaan sturen. Voor een aankoop geef je een maximale prijs op die je wenst te betalen voor je aandeel. Bij verkopen geef je de minimale koers op die je wilt ontvangen voor je order. Wordt deze koers niet bereikt, dan gaat je aankoop of verkoop niet door.

Lees meerHoe werkt de aandelenbeurs?

Limietorders geven je de vrijheid om het onderste uit de kan te halen zonder constant met je neus op het scherm te moeten zitten. Je stelt je order in, geeft aan hoe lang het geldig is, en hoeft verder niet meer naar je portefeuille te kijken tot de gewenste koers is bereikt. Het wordt sowieso automatisch aangekocht. Let op, bereikt de koers net niet je gewenste limietorder, zelfs met een verschil van amper één eurocent, dan wordt het niet uitgevoerd.

Stop-loss order

Dankzij een stop-loss order kun je je verlies gaan controleren. Je kunt het zien als een valscherm dat je opentrekt wanneer het fout loopt met je beleggingen. Het is een type verkooporder dat je instelt wanneer je verlies wenst te beperken. Wanneer je een aandeel bezit kan je het via een stop-loss order verkopen als het onder een bepaalde koers dreigt te zakken.

Een voorbeeld: je hebt aandeel XYZ in portefeuille en je hebt dit gekocht aan 15 euro, ondertussen is het aandeel gestegen naar 20 euro. Je kunt een stop-loss order invoeren van 18 euro. Indien het aandeel stelselmatig zakt, dan zal het automatisch worden verkocht wanneer het onder 18 euro zakt.

Lees meerHoe kies je de juiste online broker? 

Opgelet hiermee! Een stop-loss order is een soort marktorder. Als de koers van het ene moment van 18,50 naar 17,50 zakt, dan zal je aandeel ook worden verkocht aan 17,50 omdat dit onder jouw stop-loss prijs valt. Stel dat de markt op een bepaalde avond sluit aan 18,50. Na sluiting van de beurs publiceert het bedrijf tegenvallende cijfers. Dan kun je verwachten dat je aandeel de volgende ochtend lager zal openen. Als dit dus onder de 18 euro opent zal je aandeel meteen verkocht worden. Wil je ook een minimale verkoopprijs bepalen, dan werk je beter met een stop-limiet order.

Stop-limiet order

Een stop-limietorder is een combinatie van een stop-loss order en een limietorder. Het is een verkooporder waarin je een koersbereik kunt definiëren waartussen het aandeel mag worden verkocht. Zo kun je in bovenstaand voorbeeld aangeven dat het aandeel moet worden verkocht vanaf dat het dreigt te zakken onder 18 euro maar je wilt niet lager dan 17 euro verkopen.

Aandelen kunnen tijdelijke sterke dalingen ondergaan, bijvoorbeeld door aanslagen, slechte cijfers of typische cyclische sectoren. Via een stop-limietorder kun je tijdelijke zware dalingen in je portefeuille opvangen en hoeft niet meteen alles verkocht te worden.

 

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.