Ontsnappen aan de meerwaardebelasting kan

Wanneer je beursgenoteerde aandelen binnen een jaar met winst verkoopt, moet je op die winst maar liefst 30% meerwaardebelasting betalen. Op deze manier wil de overheid speculatie voorkomen en grote vermogens meer laten bijdragen. Maar met een vrijstelling van slechts 5.000 euro per jaar, worden ook de kleine beleggers de dupe van deze belasting. Daarom kan het als belegger de moeite waard zijn om de meerwaardebelasting te omzeilen.

Gelukkig zijn er namelijk nog een aantal beleggingsproducten waar (nog) geen meerwaardebelasting op betaald hoeft te worden. Het gaat hier om fondsen, huizen, obligaties en goud.

Trackers, aandelenfondsen en Tak23-fondsen

Een tracker is een fonds dat de bewegingen van een beursindex kopieert. Trackers zijn uitgesloten van meerwaardebelasting wanneer dividenden herbelegd worden. Aandelenfondsen die dividenden herinvesteren zijn om deze reden ook aantrekkelijk, ook deze fondsen zijn namelijk uitgesloten van meerwaardebelasting. Tak23-fondsen kunnen fiscaal aantrekkelijk zijn, omdat er na de instap geen belastingen meer betaald hoeven te worden gedurende de looptijd van het contract. Houd er echter wel rekening mee dat je 2% premietaks betaalt bij de instap en dat de instap- en beheerskosten behoorlijk op kunnen lopen.

Lees meer: Wat is de meerwaardebelasting?

Huizen

Wanneer je een huis verhuurt, hoef je geen belasting te betalen over de huurinkomsten. Maar pas op, als je het huis binnen vijf jaar weer verkoopt, moet je meerwaardebelasting betalen over de winst die je op de verkoop van het huis maakt. Wanneer het huis je enige woning is of als je het huis hebt geërfd, hoef je overigens geen meerwaardebelasting te betalen. Uiteraard betaal je wel elk jaar onroerend goed belasting over het huis. Daarnaast zijn de instapkosten hoog, denk hierbij aan notariskosten en belastingen.

Obligaties

Over winst op obligaties hoef je geen meerwaardebelasting te betalen. De koers van een obligatie stijgt, wanneer de rente daalt. Let er daarom op dat de vooruitzichten nu niet gunstig zijn, omdat de rente op dit moment al heel laag is. Wie bereid is om wat tijd in onderzoek te stoppen, zal echter nog wel obligaties kunnen vinden waarvan de koers waarschijnlijk zal stijgen.

Goud

Wanneer je goud koopt en vervolgens verkoopt, hoef je over een eventuele winst geen meerwaardebelasting te betalen. Over beleggingsgoud hoeft ook geen btw betaald te worden, in tegenstelling tot een gouden sieraad. Hierover moet wel gewoon btw betaald worden.

Een nadeel van investeren in goud, is dat de koers van goud erg vatbaar is voor bijvoorbeeld geruchten en onzekerheden. Wanneer de risico’s voor het beleggen in aandelen stijgen, zal de goudprijs echter ook stijgen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.