Philip Morris koopadviezen

Tabaksaandelen worden door veel aandeelhouders vermeden omwille van de schadelijkheid van tabak en sigaretten. Philip Morris probeert echter zijn plaats te verdienen op de markt van de tabaksalternatieven. Wegens recente negatieve kritiek op de elektronische “vapour” sigaretten en het gezondere alternatief IQOS, krijgt het aandeel van Philip Morris weer een positief koopadvies. Past dit aandeel binnen elke beleggingsportefeuille?

Ethische ommekeer?

Je kunt je als belegger afvragen als het ethisch is om aandelen te kopen van een bedrijf dat roken jarenlang gepromoot heeft. Er zijn wereldwijd nog steeds grote tegenstrijdige berichten te horen over de effecten van tabak op ziektes zoals kanker en longaandoeningen, vaak gefinancierd door sigarettenproducenten zelf. Toch beginnen ook tabaksbedrijven in te zetten op alternatieven voor tabak.

Philip Morris gaat zelfs zo ver dat het in het Verenigde Koninkrijk een heuse reclamecampagne op poten heeft gezet waarbij het afraadt om te roken. Het roept bedrijven op om te stoppen met het verkopen van tabak. Het klinkt op zich een beetje dubieus. Als het bedrijf écht gelooft dat tabaksgebruik iets van het verleden is, of zich gewoon een nieuw imago wilt aanmeten, laten we hier even in het midden.

Lees meer: Misvattingen over duurzaam beleggen

Alternatieven voor roken

Het is echter wel een feit dat Philip Morris de laatste jaren heel sterk inzet op het ontwikkelen van alternatieven voor de klassieke sigaret. Het ontwikkelde een concurrent voor de alom gekende e-sigaret, namelijk de IQOS. Er zijn een aantal grote verschillen tussen de vapour-rage en de IQOS. Deze verschillen werden deze week nog eens extra in de verf gezet.

Het is namelijk zo dat uit recente onderzoeken blijkt dat de e-sigaret toch schadelijker blijkt dan eerst gedacht. Ook wordt opgemerkt dat de e-sigaret, door zijn verscheidenheid aan smaakjes en onschadelijke imago, door de jeugd wordt opgepikt. Jongeren die niet van plan waren om ooit te roken, vinden het fijn om te experimenteren met de e-sigaret. En nu komen steeds meer onderzoeken opduiken waarin staat dat dit “vapen” toch niet zo onschuldig is als werd voorgesteld.

Regularisatie

De IQOS van Philip Morris blijkt daarom een schot in de roos. Het is een product dat helemaal niet aantrekkelijk wordt bevonden door de jeugd. Het is niet hip, smaakt niet bepaald interessant en wordt vooral toegepast voor rokers die echt willen ophouden met tabak. Het zet geen niet-gebruikers aan om wel met roken of vapen te starten.

Het voordeel aan dit type producten is ook de sterke regularisatie die errond hangt. Tabaksbedrijven zijn wereldwijd van de meest gecontroleerde en geregulariseerde ondernemingen, en dat komt hen nu ten goede. Zeker in het geval van Philip Morris met zijn ingenieuze IQOS. E-sigaretten zijn veel minder streng gereguleerd en dat werkt misbruik in de hand.

Lees meer: Het duivels fonds: beleggen in alcohol en sigaretten

De FDA, Food and Drug Administration, van de Verenigde Staten, heeft een rapport opgemaakt waarin het IQOS een positief advies meegeeft. Uiteraard trekt de FDA niet de kaart van het roken, maar het gelooft sterk dat IQOS een stap is naar stoppen met roken. Wat het weer een voorsprong geeft op de steeds minder populair wordende e-sigaret.

Koers Philip Morris

Sinds de zomer is de koers van het aandeel van Philip Morris heel sterk gedaald. Na een afgesprongen samensmelting van het bedrijf met Altria Group, is het aandeel met meer dan 10% gecorrigeerd. Nu de e-sigaret het moet afleggen tegen de IQOS, menen analisten dat dit een goed koopmoment is voor Philip Morris.

Hou er als aandeelhouder weliswaar rekening mee dat het leeuwendeel van de omzet van Philip Morris nog steeds wordt gehaald uit de klassieke sigaret, tabak en afgeleiden. Het bedrijf zet alvast sterk in op een nieuwe koers, maar van een complete ommekeer, kan je nog niet spreken.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.