BBDO, onderdeel van Omnicom

Analyseren is vaak erg moeilijk, zeker omdat we uitgaan van de toekomst. Maar bij stabiele bedrijven volstaat het verleden om deze naar de toekomst te kunnen exploiteren. Omnicom is zo’n klepper waar het verleden een goede graadmeter is voor toekomstige rendementen.

Bedrijfsprofiel

Omnicom Group, met hoofdzetel in New York City, is ‘s werelds tweede grootste communicatiegroep, na WPP en voor Publicis Groupe en Interpublic Group. De groep, die zo’n 5000 cliënten telt, omvat 89 bedrijven en is opgesplitst in 4 divisies.

Sterktes en zwaktes

Wat zeer belangrijk is bij beleggen, is de voordelen afwegen tegenover de nadelen van een investering/belegging. Dat is erg cruciaal! Zeker omdat we sommige factoren zwaarder moeten laten doorwegen dan andere (schuldenberg vs. aandeleninkopen bijvoorbeeld).

De sterktes van Omnicom

  • Sterke brutomarges en vrije- kasstroom-marges
  • Aandeleninkopen (in 9 jaar is het aantal uitstaande aandelen gereduceerd met 28%)
  • Nettoschuld bedraagt 1x de vrije kasstroom van één jaar
  • Veel instutionele beleggers zijn aandeelhouder

De zwaktes van Omnicom

  • Cycliciteit blijft
  • Valutarisico (aandeel noteert in dollar)

Nettowerkkapitaal

Het nettowerkkapitaal is negatief en dit betekent dat extra omzetgroei normaliter omgezet wordt in een lagere nettowerkkapitaal en dus meer inkomende (vrije) kasstroom.

Omzet

Wat ook belangrijk is bij een bedrijf is dat de omzet niet te volatiel is, anders wijst op volatiele free cashflows en dus op een volatiele Enterprise Value (EV). Bij Omnicom is er een stevige omzetgroei de laatste jaren en is de financiële crisis volledig overwonnen. Gemiddeld bedroeg de omzet over 10 jaar 13.69 miljard dollar, nu is dat 15.41 miljard dollar.

EBITDA
Kijken we naar de marges van Omnicom op dit vlak, dan zien we dat die 18% bedragen. Een erg vitale factor die EBITDA-marge. Het geeft direct inzicht over de marktmacht en efficiëntie van een onderneming.

Free cashflows/vrije kasstromen

Free Cashflow komen toe aan de aandeelhouder, winsten niet en dus kijken we naar de free cashflows en houden we geen rekening met eenmalige baten & lasten. Mijn verwachting is dat de Free Cashflows op termijn 14% van de omzet gaan uitmaken. De investering levert op termijn dus extra cash op. Omnicom investeert 10% van de free cashflow fors en dat blijft zo, hierdoor zie ik echter op termijn sneller toegevoegde waarde naar boven drijven. Nu bedraagt de FCF-marge 11.5%, enorm hoog te noemen voor zo’n mastodont als Omnicom. Daarnaast is ook de cash conversion van onmisbare waarde: het geeft aan hoeveel % er van de EBITDA daadwerkelijk overblijft als vrije kasstroom. Bij Omnicom bedraagt die 65%.

Schuldpositie

Schulden zijn een niet te negeren factor. Zelf heb ik bedrijven die ver onder de convenanten zitten en vaak schuldenvrij zijn. Het vormt een risicofactor bij een toenemende rente. Bij Omnicom kampen ze met een laag eigen vermogen (hoe kan het ook: ze keren de cashflows rechtstreeks uit aan de aandeelhouder in de vorm van aandeleninkopen en dividenden) en dus een optisch hoge schuldgraad tegenover het eigen vermogen (2.3x). Maar t.o.v. de vrije kasstroom bedraagt dit echter maar 1x.

Dividend en pay-outratio

Hoe meer dividend er wordt uitgekeerd, hoe beter voor de aandeelhouder. Maar het bedrijf mag geen te grote pay-out toekennen om aandeelhouders aan zich te binden. Bij Omnicom zijn er weinig schulden en hebben ze het dividend verviervoudigd in 10 jaar. Hoewel het dividendrendment relatief laag blijft voor de dividendbugs. Maar we kregen er ook nog eens aandeleninkopen bij, dus dat maakt het meer dan volledig goed!

FCF-waardering en DCF

De vrije kasstromen vormen de basis voor aandeelhouderswaarde, niet de winst. Op basis van verschillende multiples (18 en 21) komen we tot een waarde om Omnicoms ondernemingswaarde te berekenen. Maar om conservatiever te zijn (ook al kan de toekomst van een bedrijf er hemels uitzien, ik heb liever een veiligheidsmarge) gebruik ik verschillende tijdsframes: 3 jaar, 5 jaar en 10 jaar. Hiervan neem ik dan het gemiddelde en dat bedraagt dan in dit geval 129 $. Een erg mooi potentieel voor Omnicom. Gebruiken we een DCF waarbij we een WACC gebruiken en een groeivoet (ik houd het op 0% groei, basisscenario) g. De WACC leg ik op 5%. Hierdoor komen we op een multiple van 20. Op basis van de laatste vrije kasstroom betekent dit een beurswaarde van ca. 35 miljard dollar. Dat ligt beduidend boven de andere waarde, omdat ze een uitstekend jaar neemt en dus moet aan diezelfde voorwaarden voldaan worden.

Instapmomenten bepalen

Om instapmomenten te bepalen, moeten we overgaan tot Technische Analyse. Dit wijzigt voortdurend, aangezien de koers beweegt. De intrinsieke ondernemingswaarde bepalen we om de 2 à 4 keer per jaar, als er nieuwe resultaten worden gepubliceerd. Dat is logisch en als belegger pin ik me vast op de intrinsieke waarde en laat ik de waan van de dag aan me voorbijgaan. Een voldoende grote onderwaardering nodigt uit tot een aankoop.

Hamish Maertens

Op 12-jarige leeftijd raakte ik in de ban van het financiële universum. Ik focus op value-investing en wil beleggen toegankelijk maken voor iedereen. A.d.h.v. free cashflows en een complete screening van bedrijven bepaal ik een onder- of overwaardering met de nodige veiligheidsmarges. Daarnaast heb ik ook een topsportstatuut in de triatlon. In mei word ik 17 en tevens volg ik de richting Latijn-Wetenschappen. Eerder kwam ik ook op Kanaal Z in 2014 als 'Veertienjarige Beursgenie'.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.